Topul țărilor care investesc în România

Topul țărilor care investesc în România

Olanda, Austria, Germania și Franța rămân țările care au investit cel mai mult în România după căderea comunismului, potrivit unui raport publicat de Banca Națională a României. Olanda deține peste o cincime (22,4%) din totalul investițiilor străine directe în țara noastră, cu invesții de 13,23 miliarde de euro până la finele anului trecut.

 

 

Companiile cu capital austriac au adus în România, în decursul anilor, 10,92 miliarde de euro și reprezintă 18,5% din totalul investițiilor străine la noi. La mare distanță se plasează Germania, cu investiții cifrate la 6,49 miliarde de euro, deținând o pondere de 11% în totalul investițiilor străine în România. Pe locul al patrulea în top se situează Franța, cu 5,27 miliarde de euro investiții și 8,9% pondere în total. Top 5 la finele anului 2012 este încheiat de italieni, care și-au construit pe teritoriul țării noastre afaceri în valoare de 2,93 miliarde de euro, reprezentând 5% din totalul investițiilor străine.

Cine și-a redus și cine și-a crescut investițiile la noi

Clasamentul celor mai mari investitori străini în România de la sfârșitul lui 2012 este ușor diferit de cel din anul anterior. Grecia a căzut de pe locul 6 pe locul 7, iar Cipru i-a ocupat poziția, urcând de pe 7 pe 6. Totodată, Belgia a făcut schimb cu Spania, coborând pe locul 12 de pe 11 în anul 2011, după ce și-a redus investițiile de la 1,11 miliarde euro în 2011 la 1,07 miliarde de euro în 2012. O țară care a tăiat aproape la jumătate afacerile în România este Turcia. Ocupantă a poziției a 15-a, în 2011, cu investiții cifrate la 622 milioane euro, Turcia a coborât pe locul 18, în anul următor, cu doar 371 milioane de euro, marcând o scădere cu 40% a investițiilor. Și-au mai redus afacerile în românia Italia (-12%), Israel (-26%), Finlanda (-32%) sau Japonia (-3%).

În schimb, companiile din unele state au considerat că este un moment oportun pentru creșterea investițiilor în țara noastră. Bunăoară, Ungaria a urcat de pe locul 16 pe 15 în topul investitorilor străini, cu o creștere a sumelor aduse de circa 58%, de la 611 milioane de euro până la 963 milioane de euro într-un singur an. Un alt exemplu este Suedia, care și-a crescut businessurile la noi de la 402 la 450 milioane euro. Un salt spectaculos l-a avut Irlanda, care a urcat de pe poziția a 24-a pe poziția a 17-a, după ce și-a dublat sumele investite la noi, ajungând la 408 milioane de euro, la finele anului trecut.

Un aspect interesant este că a crescut suma investită de Insulele Virgine Britanice de la 190 milioane de euro la 229 milioane de euro, semn că oamenii de afaceri se orientează către soluții de optimizare fiscală în offshore-uri.

Țările care au adus cei mai mulți bani în România, anul trecut

Comparând cifrele privind soldul investițiilor străine directe din 2012 cu cele din 2011, vedem din ce state provin investitorii care au adus cei mai mulți bani în România, în anul de criză 2012. Astfel, pe primul loc se află Austria, cu un aport de 1,25 miliarde euro, urmată la mică distanță de Olanda, care a venit, pe parcursul anului trecut, cu 1,24 miliarde euro. Pe locul al treilea se află Statele Unite ale Americii, care au investit, pe parcursul anului 2012, 389 milioane euro, urmate de Elveția, cu 355 milioane euro. Poziția a cincea este ocupată de Ungaria, care și-a extins investițiile în țara noastră cu 352 milioane euro.

Afacerile marilor investitori

 

România a fost, în anii de dinaintea crizei economice, un teren propice pentru investițiile străine, cu forță de muncă ieftină și nepretențioasă, cu o populație neîndatorată la bănci și dornică să consume produse străine, după restricțiile din vremea anilor de comunism.

Astfel, au luat amploare investițiile în lanțuri comerciale, în bănci și companii de asigurare, precum și în imobiliare, dar și în industrie.

Olanda este țara cu cele mai mari investiții în România și, totodată, un stat propice pentru optimizări fiscale. Acesta este și motivul pentru care sediul central al Grupului Rompetrol este situat la Amsterdam, iar Rompetrol, care deține și rafinăria Petromidia, dar și o rețea extinsă de benzinării, este una dintre cele mai mari companii din România. Printre afacerile pe care le dețin olandezii în România putem enumera ING Bank sau compania de asigurări Aegon. În Cluj, investitorii olandezi au diverse afaceri în domenii precum reșaparea anvelopelor de camioane, sisteme de transportare în interiorul întreprinderilor sau producția de utilaje pentru industria alimentară.

Austria, ocupanta locului al doilea în clasament, a investit sume mari de bani pe parcursul anilor prin intermediul unor companii precum OMV Petrom, Baumax, kika, Vienna Insurance, Agrana, Uniqa sau Strabag. Investiții austriece sunt și Holzindustrie Schweighofer din Sebeş, Eaton Electro Producţie din Sârbi, Farmaceutica Remedia din Deva, Kromberg & Schubert România din Mediaş, Rondocarton din Cluj-Napoca, dar și Hirschmann România din Chirileu. Austriecii sunt foarte prezenți în sistemul bancar autohton cu instituții precum BCR (acționar Erste Bank), Raiffeisen Bank, Volksbank, dar și UniCredit, care, deși e o bancă italiană, este prezentă la noi prin intermediul unității sale austriece.

Germania are în România în special afaceri în componente pentru industria auto și retail. Exemple de businessuri ale nemților sunt Lidl, Allianz Țiriac, Siemens, Praktiker, Hornbach, Metro, Continental, Draxlmaier, Bosch, care a investit la Cluj, după plecarea Nokia.

Francezii sunt foarte prezenți la noi în industria auto românească în calitate de acționari ai uzinelor Dacia, dar și cu centrul de cercetare și dezvoltare Renault Technologie Roumanie sau cu Rombat Bistrița. Totodată, avem în România bănci franceze precum Groupe Societe Generale, BNP Paribas, Credit Agricole, sau retailerul Carrefour, compania de telefonie mobilă Orange.

În ceea ce-i privește pe italieni, DeLonghi a făcut chiar recent investiții în țara noastră, E.ON sau putem amintim băncile Intesa și Banca Italo-Romena.

 

Share

 

 

Sursa: money.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *