Topul celor mai sigure bănci din România și din lume

Topul celor mai sigure bănci din România și din lume

În ciuda faptului că își plâng expunerile mari pe Europa de Est și pe România, băncile austriece prezente în România stau foarte bine în topul băncilor cu risc de faliment realizat de Business Insider, situându-se pe zona băncilor cu un risc foarte scăzutde faliment datorită costurilor de asigurare a riscurilor (CDS) care sunt cu mult sub 500 de puncte de bază.

După îngrijorarea băncilor austriece privind expunerile lor pe țările din Europa Centrală și de Est și implicit și din România, premierul Victor Ponta a făcut o vizită la Viena în speranța că va limita eventuale exoduri de capitaluri austriece ale investitorilor de aici. Expunerea băncilor austriece pe Ro­mânia a scăzut anul trecut la 37,02 miliarde de dolari, cu aproximativ 7,5%, sau 2,99 miliarde dolari, de la 40,018 mi­liar­de de dolari la finele lui 2010.

Odată ce, peste tot în lume și cu atât mai mult în Europa, băncile rămân sub presiunea piețelor odată cu scumpirea banilor, CDS-urile (credit default swap – costurile de împrumut) au crescut foarte mult datorită crizei datoriilor suverane. Și totuși, o analiză realizată de Business Insider arată că, băncile austriece stau bine din punct de vedere al riscului de faliment. În funcție de costurile de împrumut, toate băncile din lume plătesc  o asigurare anuală de risc de neplată a datoriei. Topul băncilor cu cel mai ridicat risc de faliment din perspectiva costurilor de asigurare a riscurilor realizat de Business Insider pe un eșantion de 100 de bănci listate din SUA, Europa, Asia Pacific și America Latină.

Conform acestui top, banca cu cel mai mic risc de falimet este US Bancorp, a cincea bancă din SUA, unul dintre câștigătorii crizei financiare mondiale. În ultimii cinci ani a raportat invariabil profit în creștere de la an la an, iar ruinele cu potenția al băncilor intrate în faliment din SUA au fost achiziționate de această bancă. US Bancorp are un cost anual al asigurarii unei datorii de 10.000 dolari pe cinci ani (CDS) este de 90 de puncte de bază, mai mic și decât al băncilor japoneze, chineze sau al celor mai mari bănci din lume Citigroup Inc și Bank of America.

Dintre băncile prezente în România, la nivel global cel mai bine stă ING Bank cu un CDS de 229.14 puncte de bază. Imediat după aceasta se situează austriecii de la Raiffeisen Bank și Erste Group cu un CDS de 236.65 puncte de bază, respectiv 275.31 puncte de bază. Urmează RBS Plc cu un CDS de 340.88 și Societe Generale cu un CDS de 344.07 puncte de bază și Credit Agricole cu 350.73 puncte de bază. Cel mai prost în acest clasament stau băncile spaniole, italiene, irlandeze și portugheze.

Topul celor mai sigure bănci din lume

Banca                                              CDS 5 ani

US Bancorp                                         90.00
Am Express                                       104.17
Wells Fargo                                       124.51
Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ             130.00
Sumitomo Mitsui Banking Corp          136.00
Rabobank Nederlanden                    136.12
HSBC                                                 141.13
Koreea Development Bank                145.07
Mizuho Corporate Bank Ltd               153.24
Standard Chartered Bank                  155.00

Topul celor mai sigure bănci prezente și în România

Banca                                            CDS 5 ani

Deutsche Bank                                 195.00
ING Bank                                        229.14
Raiffeisen Bank                               236.65
Citigroup Inc                                   267.42
Erste Group                                    275.31
RBS Plc                                           340.88
Societe Generale                            344.07
Credit Agricole                                350.73

 

 

Sursa: capital.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *