Toamna in gradina

Contact

A sosit toamna, iar serile încep din ce în ce mai devreme şi se răcesc treptat. Iarna se apropie cu repeziciune. Deci ce aşteaptă cu nerăbdare grădinarii în timpul toamnei? Să se pregătească pentru iarnă, desigur!

Activitatea de plantare şi transplantare

Toamna este un moment foarte bun pentru activitatea de transplantare, deoarece solul are suficientă umiditate, datorită ploilor regulate. Pământul este cald în continuare, astfel încât plantele încă au suficient timp pentru a se obişnui cu noua lor poziţie şi pentru a dezvolta rădăcini noi.

De asemenea, toamna puteţi planta noi plante fără mustrări de conştiinţă. Aceasta este ultima şansă înainte de venirea iernii pentru a aduce un strop de culoare în grădină. Pentru trandafiri, de pildă, toamna, înainte de primul îngheţ la nivelul solului, este momentul ideal de plantare.

Plantarea bulbilor

Bulbii pot fi plantaţi şi toamna, astfel încât florile lor să germineze din pământ la momentul potrivit în primăvară, bucurându-vă cu explozia lor de culoare. Poziţia corectă este crucială pentru ca vestitorii primăverii să se dezvolte rapid şi să înflorească. Pe timp de primăvară, majoritatea preferă solul proaspăt şi jilav, însă vara, în perioada de latenţă, solul poate să fie uscat şi poros. Bulbii trebuie plantaţi în pământ la o adâncime de două-trei ori mai mare decât înălţimea lor. Plantatorul de bulbi GARDENA asigură o modalitate uşoară de a face o gaură suficient de mare şi de adâncă. Apoi puneţi bulbii în pământ cu vârful orientat în sus, acoperiţi-i cu pământ din plantator şi apăsaţi.

Tăierea tufişurilor, a arbuştilor şi a plantelor erbacee perene

Când arbuştii se îngălbenesc, când tulpinile lor se îndoiesc către pământ sau când încep să facă seminţe, este vremea să fie tăiaţi. Motivul este acela că plantele îşi trag seva înapoi în rădăcini. Dacă nu sunt tăiaţi, ar putea putrezi.

Tufişurile şi arbuştii pot fi tăiaţi cât să rămână la un sfert faţă de dimensiunea iniţială. Totuşi, acest lucru poate varia în funcţie de tipul de tufiş şi de arbust. Găsiţi mai multe informaţii pe etichetele plantelor sau la magazinul de grădinărit din zonă.

Tăierea gardurilor vii

Gardurile vii trebuie tunse toamna pentru ultima oară, pentru a preveni putrezirea în cazul acumulării de umezeală. Tăiaţi gardurile vii de foioase cât de mult puteţi, fără a crea găuri în ele, deoarece nu vor creşte la loc peste iarnă, iar gardul va arăta golaş. De asemenea, îndepărtaţi frunzele de copac aşezate pe gardul viu, altminteri gardul nu va beneficia de suficient aer proaspăt şi poate putrezi.

Gazoanele

Iarna, umiditatea, temperaturile scăzute şi lumina redusă afectează gazonul. Din acest motiv, gazonul are nevoie de „iubire” şi îngrijire înainte de începerea urgiilor iernii. Toamna, când frunzele cad, ele trebuie îndepărtate de pe gazon în mod constant. Frunzele lăsate pe gazon îl vor priva de lumină şi vor încuraja formarea de pete uscate, maronii, precum şi creşterea muşchiului. Tundeţi gazonul pentru ultima dată pe la începutul lui noiembrie. Asiguraţi-vă că iarba nu este tăiată sub 5 cm, întrucât iarba mai lungă poate utiliza mai eficient o cantitate mai mică de lumină. Acest lucru va asigura o rezistenţă mai bună împotriva buruienilor şi a muşchiului.

De asemenea, se recomandă utilizarea unui fertilizator de toamnă. Fertilizatorii de toamnă au, de obicei, un conţinut mai scăzut de azot şi un nivel mai mare de potasiu. Cantitatea crescută de potasiu conferă putere ierbii şi îi creşte rezistenţa la îngheţ. Fertilizatorii de gazon tradiţionali nu trebuie utilizaţi toamna, deoarece conţin mult azot şi determină gazonul să crească mai repede, făcându-l mai sensibil la îngheţ.

În mod firesc, sunt şi alte mici treburi care necesită să fie făcute înainte de primul îngheţ:

• Straturile, trandafirii şi alte plante sensibile la îngheţ trebuie acoperite cu vreascuri sau cu frunze ori îmbrăcate cu folie protectoare.

• Scoateţi bulbii de vară, cum sunt cei de dalie, şi depozitaţi-i într-o cutie aerisită în pivniţă.

• Aduceţi ghivecele în spaţii închise sau aşezaţi-le într-un loc adăpostit.

• Închideţi racordurile la apă şi goliţi robinetele şi dispozitivele de udat, astfel încât apa îngheţată să nu provoace stricăciuni.

• Demontaţi pompele de iaz şi, dacă e nevoie, instalaţi o pompă împotriva gheţii.

Când vine iarna, grădinarii se pot bucura de o pauză relaxantă de la grădinărit. Însă aveţi grijă: nu va dura mult până când va trebui să reîncepeţi treaba!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: gardena.ro