Numele Swarovski atât de răspândit astăzi în toate domeniile, este dat atât cristalelor cât şi produselor companiei Swarovski AG din Zürich, Elveţia. Daniel Swarovski (1862-1956) a fost un bijutier şi un şlefuitor de sticlă din Austria. În 1892 a patentat o maşină electrică de şlefuit care facilita producţia de cristale de sticlă pentru bijuterii. Aşa a început istoria pietrelor care au făcut înconjurul lumii.
În 1895 Daniel Swarovski împreună cu finanţatorul Armand Kosman şi Franz Weis au fondat compania Swarovski, iniţial denumită A. Kosmann, Daniel Swarovski & Co.
Swarovski a devenit numele de brand al cristalelor de plumb. Acestea sunt obţinute din sticlă de plumb, o sticlă în care sodiul şi calciul au fost înlocuite de potasiu şi plumb şi se caracterizează prin proprietaţi de reflexie foarte bune şi o densitate mare. Cristalele pot conţine până la 35% plumb, acest procent asigurând o strălucire maximă a sticlei. Un procent mai mare ar îngreuna prelucrarea.
Gama produselor Swarovski conţine sculpturi şi miniaturi din cristal, bijuterii, decoraţiuni şi candelabre. Toate sculpturile sunt marcate cu un Logo care iniţial a fost o floare de colţ, devenind în 1988 lebăda mult cunoscută.
Pentru a crea cristale care să permită luminii să fie dispersată în culorile curcubeului, Swarovski acoperea unele cristale cu un înveliş chimic metalizat. Aurora Boreală (AB) este una din cele mai populare pietre cu reflexi multicolore şi este creată special pentru Dior.
Grupul Swarovski include şi scule de şlefuire şi instrumente optice, iar în 2007 Swarovski a semnat un parteneriat cu Philips pentru a produce “cristale active” pentru gama electronicelor. Există chiar şi un parc numit Kristallwelten (lumea cristalelor) situat în locaţia originară, la Wattens.
Cele două mari categorii de cristale aparţinând brandului Swarovski sunt: CRYSTALLIZED – cristale pentru bijuterii şi accesorii vestimentare, mărgele şi pietre oferite spre vânzare producătorilor şi artiştilor şi STRASS – cristale pentru obiecte arhitecturale şi de design . Pe lângă vânzarea cristalelor compania oferă informaţii despre trenduri, tehnici pentru confecţionarea bijuteriilor, pentru coaserea pietrelor, pentru lipirea lor pe diverse materiale.
Cristalele înseamnă lux, rafinament şi cum casa înseamnă mai mult decât funcţional, designul de interior aduce noi concepte de amenajare. Cristalele apar încorporate în mobilier, covoare, tapet, şi obiecte de decor. Cristalele au devenit detalii preţioase şi centre de interes pentru orice interior în care sunt folosite.
Compania Swarovski a desfăşurat un proiect cu studenţi de la Design Academy Eindhoven din Olanda, care au inventat o nouă formă de lux contemporan. Aşa au apărut tapetul cu cristale, covorul cu cristale întreţesute, perdelele şi feţele de masă cu astfel de aplicaţii, tacâmuri, farfurii şi chiar cristalul ca element de finisaj pentru picioarele unui scaun. Cristalele nu au fost pur şi simplu aplicate, obiectele au fost create de la început cu ideea integrării unui cristal şi s-a încercat o armonizare a lor. Rezultatul a fost un contrast foarte contemporan.
Legătura companiei cu designul interior nu e tocmai ceva nou. Vescom e compania responsabilă pentru primele tapete cu încrustaţii de cristal. Implicarea Swarovski în interioare, arhitectură şi decor interior pare însă din ce în ce mai puternică.
Cristalele nu necesită o atenţie specială din partea noastră, pentru că felul în care sunt şlefuite le protejează de praf şi murdărie şi le permite să strălucească o perioadă de timp foarte mare.
Ca exemple de produse pentru interior ce oferă strălucirea luxului, prin folosirea cristalelor Swarovski sunt mochetele cu pietre de la Carpet & More, fabricate manual în India, pietrele fiind montate în Germania. (cu preţuri de la 1.600 şi până la 2.000 de euro).
Cristalele pot fi găsite şi în băi. Kludi Studio este primul showroom deschis în România de compania gemană Kludi, producătoare de baterii de baie şi bucătărie. Produsul este disponibil în două variante: Passion realizată prin intermediul unor materiale cum ar fi granitul, calcarul, cristalul, sticla şi cromul, pe când varianta Delight este un model transparent realizat din calcar, cristal, sticlă, lemn şi crom. (preţurile încep de la 60 000 de euro şi pot ajunge pâna la 150 000 de euro un set complet).
Cristalele sunt folosite în Diamond Collection încă din 2001 de către compania Edra care duce mobilierul de lux la un alt nivel al extravaganţei, prin folosirea a sute de cristale Swarovski. Canapeaua Diamond deţine nici mai mult nici mai puţin de 750.000 de cristale Swarovski.
Compania germană Finkeldei prezintă în colecţia Crystal Edition mobilier şi acesorii exclusive, decorate cu cristale Swarovski. Colecţia include canapele, fotolii, băncuţe, mese,paturi şi accesorii.
Încă din 1895 compania Bretz s-a remarcat prin mobilier tradiţional autentic, realizat manual în Germania. Fiecare canapea, fiecare scaun, pat sau accesoriu este o piesă unică creată de nenumărate forme şi culori. Nu aveau cum să lipsească şi modele cu cristale Swarovski.
Astăzi, cristalele sunt capabile să stârnească şi să aducă la viaţă interiorul caselor noastre. Strălucirea lor irezistibilă este rezultatul inovaţiei. Obiecte foarte extravagante sunt şi icoanele pictate pe lemn şi încrustrate tot cu pietre Swarovski. Cea mai scumpă lucrare costă aproximativ 10.000Euro.
Dar cele mai spectaculoase elemente de design interior, o reprezintă corpurile de iluminat. Swarovski a început să realizeze elemente din cristale pentru corpuri de iluminat în 1965. Cristalele au realizat colecţiile de lux ale celor mai cunoscute nume specializate în producerea corpurilor de iluminat pentru interioare. Ca materiale de înaltă calitate, aceste cristale posedă claritate şi puritate care garantează dispersia ideală şi reflexia luminii. Sunt folosite atât pentru candelabrele clasice cât şi pentru corpuri de iluminat moderne, aplice şi veioze.
În Rockefeller Center din New York imensul candelabru din cristal conţine 14.000 de cristale, măsoară 10,6 m şi cântăreşte 2,3 tone. Se întinde de-a lungul a 3 etaje.
Tot în Rockefeller Center, din 2004 Swarovski asigură faimoasa stea din bradul de Crăciun.
Într-un restaurant din Austria, candelabrul de cristal include peste 10.000 de pietre Swarovski.
În Germania în muzeul Mercedes Benz iluminatul se produce în fiecare piatră datorită sistemului din fibră optică.