In ciuda tendintelor moderne, stilul clasic continua sa ramana in topul stilurilor abordate de arhitecti, designeri de interior sau vestimentari, ceea ce demonstreaza ca a trecut cu brio proba timpului.
Trasaturile definitorii ale acestui stil sunt rigurozitatea, echilibrul si armonia. Decorurile clasice abunda de elemente inspirate din epoca romana si greaca, multe piese decorative reprezentand, de fapt, copii ale unor opere de arta celebre.
Culorile abordate in interioarele clasice sunt calde, temperate, inspirate din natura – maro, verde, crem, galben, gri etc., acestea regasindu-se mai ales la nivelul finisajelor (vopsele, ceramica, tapet etc.). De altfel, in casele amenajate in stil clasic vom intalni mult mai rar culori vibrante, tipatoa
Specific stilului clasic sunt materialele naturale, cum ar fi lemnul, piatra, marmura etc. Lemnul se intalneste la pardoseli, dar si pereti. De pilda, in locuintele clasice sunt prezente tavane sau lambriuri din lemn, care acopera partial peretii.
Mobilierul clasic, executat din lemn masiv, se remarca prin eleganta si opulenta. Ca si trasaturi ale acestuia, se pot mentiona: liniile curbe, complicate, uneori incarcate de modele sculptate
Textilele specifice acestui stil sunt elegante, au textura grea si pretioasa. Ca si materiale, catifeaua si matasea naturala sunt cele mai utilizate. Imprimeurile textilelor sunt sobre (de exemplu, dungi) sau inspirate din natura (elemente vegetale). Locuintele clasice sunt accesorizate cu perdele si draperii impunatoare, covoare grele, realizate din lana, asezate in mijlocul incaperii. Corpurile de iluminat, de tipul candelabrelor, sunt mari, impunatoare si prezinta modele elaborate.
In prezent, stilul clasic pur se intalneste mai mult in casele mari, vechi, in palate sau muzee. In locuintele actuale, putem vorbi mai degraba de un stil clasic reintepretat, adica decoruri care pastreaza elemente definitorii ale stilului clasic, dar cu influente din alte stiluri (modern, vintage, romantic etc.).
Sursa: casamea.ro