Steven Ausnit: Turismul si agricultura – domeniile care pot aduce profit Romaniei

Steven Ausnit: Turismul si agricultura – domeniile care pot aduce profit Romaniei

Turismul si agricultura pot aduce profit Romaniei, dar turismul romanesc nu e prea cunoscut in lume, iar agricultura trebuie facuta pe suprafete mari, afirma Steven Ausnit, fiul fostului mare industrias din perioada interbelica Max Auschnitt.

„Romania are multe locuri frumoase, dar nu sunt descoperite. Turistii din afara de-abia cunosc aceste locuri, si nu sunt hoteluri… Industriile de otel si altele nu mai pot reveni in Romania, pentru ca sunt foarte dezvoltate in alte tari. Romania ar putea sa dezvolte agricultura, pentru ca era o mare exportatoare de porumb. O agricultura astazi trebuie facuta in mare. Pentru a avea succes la export trebuie facute ferme mari”, a spus Ausnit, la emisiunea „Dupa 20 de ani” difuzata duminica de Pro TV.

Cu toate acestea, el nu ar investi in agricultura pentru ca nu este un domeniu la care se pricepe. Romania a avut anul trecut 1,5 milioane de turisti straini, fiind pe ultimul loc in Europa la ponderea acestora in totalul turistilor si pe penultimul din punct de vedere al gradului de ocupare al hotelurilor in perioada verii.

Locul 5 in UE la productia de cereala

Productia interna de cereale a crescut anul trecut cu 24%, la 20,8 milioane de tone, Romania ocupand locul 5 in Uniunea Europeana la productia de grau si locul 2, dupa Franta, la porumb. Romania s-a situat pe locul cinci in UE dupa suprafata cultivata si pe noua din punct de vedere al randamentului.

Romania s-a situat pe primul loc in UE dupa suprafata cultivata cu porumb, iar la productie ocupa locul al doilea, dupa Franta, din cauza unui randament inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte tari din Uniune.

Agricultura este unul dintre domeniile care influenteaza intr-o buna masura Produsul Intern Brut al Romaniei. Cresterea economica de anul trecut, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.

Steven Ausnit, in varsta de 88 de ani, a parasit Romania in anul 1939 si traieste in SUA, unde a dezvoltat si vandut ulterior o afacere in domeniul ambalajelor.

Regele de fier

Supranumit „Regele de Fier”, Max Auschnitt s-a nascut la Galati in 1888, a absolvit Academia de inalte studii comerciale si de export din Viena, a fost presedinte al Asociatiei generale de Industrie din Banat, vicepresedinte Uniunii Generale a Industriasilor din Romania si senator al Camerei de Comert si Industrie din Galati.

Auschnitt a creat Uzinele Metalurgice Titan-Nadrag-Calan (TNC) si a condus Uzinele si Domeniile de Resita (UDR), companie care avea inainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial cea mai mare cifra de faceri din Romania si cei mai multi angajati.

Max Auschnitt a facut parte din conducerea unor numeroase companii straine din Viena, Monaco si firme romanesti, precum Societatea Romana de Telefoane si Banca Chrissoveloni. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a ramas in strainatate, retragandu-se in final in Statele Unite, unde a murit in 1959. Toate proprietatile sale au fost confiscate de guvernul comunist in 1948.

 

 

 

Sursa: business24.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *