Sfaturi pentru o casa racoroasa

Contact

Canicula se face simtita de foarte multe ori in casele noastre. In cazul in care nu ai un aparat de aer conditionat , va fi nevoie sa faci eforturi pentru a pastra cat mai rece aerul din casa. Iata 6 pasi pentru a suporta mai usor gradele ridicate din perioada de vara.fresh home

  • Aeriseste noaptea si dimineata devreme

Daca in timpul zilei temperatura de afara este mult mai ridicata decat cea din casa, atunci nu ai niciun motiv sa deschizi geamurile. Incearca sa tii geamul deschis in timpul noptii si mai ales dimineata devreme cand temperatura este mai scazuta si aerul este mult mai curat si proaspat. Plasa impotriva insectelor este vitala in aceasta perioada.

  • Foloseste draperii , obloane sau jaluzele

Puterea soarelui din orele de pranz este suficent de puternica incat sa afecteze mobila din casa, parchetul si sa arda florile din zona ferestrei. De asemenea, camerele se vor incalzi foarte tare, iar aerul va deveni foarte greu de respirat. Foloseste protectie in zona ferestrelor cu ajutorul unor draperii  de culoare deschisa si din material greu. Jaluzelele din lemn si obloanele au si rolul de a mentine aerul rece in incapere si de a nu permite caldurii sa treaca.

  • Foloseste cuptorul moderat

Daca iarna este o placere sa gatesti, probabil ca in perioada de vara caldura emanata de aragaz te indeparteaza zile intregi de bucatarie. Chiar daca gatesti zilnic, este bine sa nu folosesti cuptorul foarte des. Puterea acestuia este suficienta pentru a incalzi bucataria si camerele din jur in doar cateva minute. In timpul gatitului este bine sa deschizi geamurile, dar niciodata usile. Asuma-ti disconfortul aburilor si a caldurii exacesive, insa nu ii supune pe toti membrii familiei la acest calvar.

  • Tine usile inchise

In special cand folosesti baia, este bine sa nu permiti aburilor sa paraseasca incaperea. Aburii duc la cresterea umiditatii din casa, iar aerul va deveni imposibil de respirat. Foloseste un ventilator special pentru baie si asigura-te ca aerisirile din casa functioneaza la capacitate maxima.

Pentru un plus de racoare poti umple cada cu apa rece. Alatura un ventilator puternic si te asiguri ca zona respectiva este racoroasa.

  • Limiteaza consumul de energie electrica

Daca intr-o camera ai posibilitatea de a aprinde trei becuri, este bine sa te gandesti daca ai intr-adevar nevoie de atat de multa lumina. Pe langa consumul extrem de ridicat, camera se va incalzi din cauza caldurii emanate de becuri si de sticla incinsa a corpurilor de iluminat.
Televizorul si calculatorul sunt de asemenea aparate ce se incalzesc in timpul utilizarii. Incearca sa reduci timpul de utilizare a acestora pentru a pastra cat mai mult timp racoarea in casa. Daca nu ai de ales, atunci este bine sa le folosesti seara, mizand pe faptul ca racoarea din timpul noptii va scadea temperatura din incaperi.

  • Foloseste asternuturi racoroase

Probabil ca noaptea este perioada in care simti cel mai mult disconfortul caniculei de peste zi. Asternuturile din bumbac sunt foarte sanatoase deoarece absorb transpiratia si asigura conforul intregii nopti.

O varianta cu adevarat racoroasa conta in utilizarea asternuturilor din matase sau material lucios. Desi nu sunt intotdeauna comode, in aceasta perioada te vor incanta deoarece par intotdeauna mai reci decat orice alt material.

Sursa: casa.acasa.ro