Romanii platesc cele mai mari rate la banca dupa unguri

Romanii platesc cele mai mari rate la banca dupa unguri

Dobanda medie pentru imprumuturi in Romania este de 10%, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, dupa Ungaria. Insa fata de tara vecina, veniturile medii ale romanilor sunt de doua ori mai mici, iar povara costurilor inzecit mai mare.

Loc pentru indatorare ar mai fi, arata statisticile Comisiei Europene, avand in vedere o pondere in PIB de doar 20%, cea mai mica dupa Polonia. Insa cu o dobanda cheie de 5,25%, cea mai ridicata din comunitate, sunt sanse mici ca romanii sa aiba curand acces la bani mai ieftini.Romanii, buni de plata

Graficul de ma jos arata ca cele mai mari rate bancare din Uniunea Europeana sunt suportate de unguri, romani, bulgari, portughezi si ciprioti. Aceste tari inregistrau, in 2012, dobanzi medii la imprumuturi de peste 7%, cu mult peste media UE de 5,1% in primul trimestru al anului trecut, continuand trendul din anul anterior.

Pe de alta parte, locuitorii unora dintre cele mai bogate tari din comunitate beneficiaza si de cei mai ieftini bani. Austria, Belgia, Luxemburg, Franta si Finlanda sunt tarile care inregistreaza cele mai scazute dobanzi medii la imprumuturi, intre 2,4% si 2.9%.

„Diferentele sunt legate de costul finantarii, in functie de perceptia investitorilor in privinta riscurilor. Desi situatia s-a ameliorat, nu am tinut pasul cu evolutiile din celelalte tari. Un motiv pentru care Bulgaria inregistreaza costuri de finantare mai mici este acela ca are un sistem monetar cu moneda la paritate fixa fata de euro. In schimb, Ungaria este tara cu cele mai mari probleme, din cauza politicilor din ultima perioada, care au determinat investitorii sa fie mai reticenti”, a explicat analistul financiar Aurelian Dochia.

Nivelul dobanzilor este reflectat intr-o buna masura si de nivelul dobanzii cheie din fiecare tara. Banca Centrala Europeana a redus rata dobanzii de referinta la 0,5%, masura care permite bancilor din zona euro sa se finanteze la costuri foarte mici. Romania, in schimb, inregistreaza cea mai ridicata dobanda cheie din UE, de 5,25%. Pe fondul unei rate ridicate a inflatiei si a unei prime de risc consistente, BNR a ezitat, pana in prezent, sa opereze o reducere ferma.

Costuri mari cu bani putini

Iar inechitatile nu se opresc aici. Cum costurile de finantare record nu ar fi de ajuns, romanii inregistreaza si cele mai scazute venituri medii din UE, dupa bulgari (salariul mediu in Romania este de 363 de euro, fata de 317 in Bulgaria). Astfel, povara ratelor bancare este inzecita.

La polul opus, luxemburghezii, cei mai bogati europeni, castiga in medie 3244 de euro pe luna si beneficiaza si de cea mai scazuta dobanda medie din UE la imprumuturi, de 2,4%.

In asa conditii, nu este de mirare ca soldul imprumuturilor in Romania ocupa cea mai mica pondere in PIB, dupa Polonia (20% fata de 17%). Datele indica faptul ca in Romania mai exista inca mult „spatiu” de indatorare, in comparatie cu Cipru, unde datoriile se ridica la 150% din PIB.

O explicatie a ponderii scazute este si faptul ca Romania nu a avut timp sa se adapteze la sistemul bancar. Soldul creditului a intrat pe un trend rapid de crestere abia in perioada 2006-2008, iar apoi a venit criza.

„Trebuie sa avem rabdare, sa o luam mai incet. Avem nevoie de o crestere economica peste media UE in urmatorii 10 ani pentru a putea ridica nivel de trai la standarde europene”, a explicat analistul financiar Dragos Cabat.


Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *