Romania cheltuieste cel mai mult din Europa pentru investitii publice

Romania cheltuieste cel mai mult din Europa pentru investitii publice

Romania are cele mai mari cheltuieli pentru investitii publice din Europa ca pondere in PIB pe ultimii 10 ani, dar valoarea investitiilor nu este corelata cu performanta acestora si se impun politici sectoriale coerente, potrivit lui Catalin Pauna, economist senior al reprezentantei BM in Romania.

„Romania cheltuieste destui bani in investitii publice, sunt cele mai mari din Europa in ultimii zece ani ca pondere in PIB, dar exista o lipsa de corelatii intre performanta si nivelul investitiilor. Putem obtine un raport mai bun intre rezultate si resurse in cheltuielile publice, trebuie sa avem politici publice coerente la nivel sectorial, sa avem indicatori de performanta pentru a aloca resursele in sectoarele prioritare”, a declarat marti Catalin Pauna, economist senior al reprezentantei Bancii Mondiale (BM) in Romania.

El a aratat ca o alta zona cu probleme o reprezinta gradul redus de confirmare in ceea ce priveste colectarea veniturilor, cu un nivel printre cele mai mici din Europa.

„E o problema de administrare, pentru ca am schimbat destul de mult taxarile in Romania, dar tot nu avem o colectare care sa semnaleze un grad inalt de conformare”, a spus Pauna.

Economistul a precizat ca aceste doua zone ar putea contribui la potentialul de crestere economica, daca problemele ar fi rezolvate.

Pauna a afirmat ca Banca Mondiala isi pastreaza prognoza de crestere economica a Romania pentru acest an la 1,6%, generata de un avans usor al cererii interne. In contextul economic negativ din Europa, exporturile nu vor avea o pondere importanta in cresterea economica.

Avansul economiei ar putea ajunge la la 2,2% in 2014 si, gradual, la 3-4% pe termen mediu.

„Cresterea economica poate fi substantial imbunatatita prin promovarea unor reforme de tip structural”, apreciaza Pauna, care spune ca agricultura poate aduce 0,5-0,7 puncte procentuale la cresterea economica daca are un an bun.
Economistul Bancii Mondiale apreciaza ca presiunile inflationiste vor ramane, dar inflatia va avea o tendinta usoara de scadere.

„Sursele presiunilor inflationiste tin de calendarul liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica, vor fi efecte directe si indirecte datorita implicatiilor pe care le vor avea pentru cosul de consum. In opinia noastra, aceste presiuni sunt gestionabile printr-o monetara si fiscala disciplinate. Astfel, exista contextul pentru o usoara relaxare a dobanzii cheie”, a mai spus Pauna.

 


Share
 

Sursa: business24.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *