România a îndeplinit toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen

România a îndeplinit toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen

România a îndeplinit toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen, a afirmat ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Ioan Rus, cu ocazia întrevederii avute, marţi, cu omologul său portughez, Miguel Macedo.

‘Avem cea mai modernă frontieră, asigurată de specialişti foarte bine pregătiţi şi echipamente performante. Sperăm ca la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din septembrie să avem o decizie favorabilă cu privire la acest dosar. Aderarea României la spaţiul Schengen nu este apanajul unui partid politic, ci dreptul cetăţenilor români’, a declarat Ioan Rus la întâlnirea de lucru cu ministrul Administraţiei Interne din Republica Portugheză, Miguel Macedo, la care a fost luat în discuţie subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, potrivit unui comunicat al MAI.
În replică, oficialul portughez a precizat că ţara sa sprijină fără echivoc aderarea României la spaţiul Schengen şi va susţine o decizie în acest sens la Consiliul JAI din luna septembrie.

În continuarea discuţiilor, ministrul portughez le-a mulţumit autorităţilor române pentru decizia acreditării unui ataşat de afaceri interne în Portugalia, o soluţie adecvată pentru prevenirea infracţionalităţii şi pentru întărirea excelentei cooperări dintre cele două state.

Ioan Rus a apreciat ca oportună completarea cadrului juridic bilateral, prin încheierea unui acord româno-portughez de cooperare în combaterea criminalităţii organizate, a traficului ilicit de stupefiante, substanţe psihotrope şi precursori, a terorismului şi a altor infracţiuni grave, ce constituie un element important în dezvoltarea cooperării. El şi-a exprimat speranţa ca acest acord să fie semnat până la sfârşitul anului în curs.

Întrevederea s-a încheiat prin aprecierea de către cei doi oficiali a cooperării foarte bune dintre cele două ministere, se mai arată în comunicat.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, însoţit de şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, chestor-şef de poliţie Marian Tutilescu, efectuează, de luni până joi, o vizită de lucru în Portugalia şi Franţa, în contextul mai larg al aprofundării relaţiilor bilaterale pe componenta afaceri europene, dar şi din perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen.

 

 

 

 

Sursa: capital.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *