Primul parc stiintific din Romania, deschis cu o investitie de 50 de milioane de euro

Primul parc stiintific din Romania, deschis cu o investitie de 50 de milioane de euro

Consiliul Judetean Cluj va infiinta primul parc stiintific si tehnologic din Romania, care se va numi Tetapolis si in care vor functiona laboratoare de cercetare si incubatoare de afaceri, investitia ridicandu-se la aproximativ 50 de milioane de euro.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, marti, ca viitorul parc va asigura o legatura intre mediul de afaceri si cel universitar.

„Consiliul Judetean Cluj doreste sa dezvolte un proiect cu societatea de administrare a parcurilor industriale Tetarom si mediul universitar si va infiinta un parc stiintific si tehnologic. Vom beneficia de expertiza Asociatiei Internationale a Parcurilor Stiintifice (IASP), reteaua mondiala de parcuri stiintifice si zone de inovare. S-a ales Clujul avand in vedere prezenta universitatilor de aici, a experientei acestora, si a unui mediu de afaceri dinamic. Urmeaza sa incheiem un protocol in perioada urmatoare cu universitatile si mediul economic. Acest parc va asigura o legatura intre mediul de afaceri si cel universitar”, a spus Uioreanu.

Parc de distractii pe 10 hectare

Directorul SC Tetarom SA, Viorel Gavrea, a declarat, la randul sau, in aceeasi conferinta de presa, ca viitorul parc va fi infiintat pe un teren de circa 10 hectare, care urmeaza sa fie identificat la o distanta de maximum 10 kilometri de Cluj-Napoca.

„Parcul stiintific si tehnologic Tetapolis face obiectul unei aplicatii pe care o vom depune in vederea accesarii de fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial, axa 2. Suma maxima pe care o vom solicita pentru parc este 50 de milioane de euro si asteptam redeschiderea POS.

Vom construi cladiri in viitorul parc, vom construi si echipa laboratoare de cercetare, de inovare, de transfer tehnologic, in parteneriat cu mediul academic, iar cercetarea va cuprinde mai multe domenii, de la chimie la oncologie. De asemenea, in parc se vor crea incubatoare de afaceri.

Viitorul parc va fi infiintat pe un teren de circa 10 hectare, care urmeaza sa fie identificat la o distanta de maximum 10 km de Cluj-Napoca. Speram ca pana in 2015 sa avem gata aceasta infrastructura de afaceri”, a subliniat Gavrea.

 

 

 

 

 

 


Share
 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *