Primul festival organizat la cetatea Enisala: Se dă startul Pro Istoria Fest!
Postat de Fastimo in iul. 22, 2012 in Uncategorized | 0 comentarii
Muzica, teatrul, creaţia se vor îmbina în acest weekend în comuna tulceană tulceană Sarichioi: la poalele cetăţenii Enisala are loc un festival care îşi propune să îmbine distracţia cu educaţia.
„De ce să nu recunoaştem, nu foarte multă lume ştie despre această cetate. De aceea vrem să ne distrăm, dar şi să avem parte de educaţie, să lăsăm în urma câteva ceva pentru cei care ne-au vizitat“, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă Zoli Toth din cadrul trupei Sistem (unul dintre organizatorii Pro Istoria Fest).
Peste o sută de persoane sunt implicate în organizarea acestei eveniment care îşi propune să devină o tradiţie în zona cetăţii Enisala.
Pro Istoria Fest este un festival ce îşi propune să pună muzica prezentului în slujba trecutului: atât tulcenii, cât şi turiştii care au ajuns în zonă vor afla mai multe informaţii despre vechea cetate genoveză de lângă lacul Razelm.
Ruinele fortăreţei medievale Yeni-Sale se află la 2 kilometrei de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim şi Babadag.
Cetatea a fost construită în a doua jumătate a secolului XIV, cu scop militar, de supraveghere a drumurilor de pe apă şi de pe uscat, de către o autoritate interesată de zona de la Gurile Dunării (foarte probabil negustorii genovezi), care dispuneau de mari sume de bani câştigate din comerţ şi care erau deţinătorii monopolului navigaţiei în Marea Neagră.
Cetatea are un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozităţile masivului de calcar jurasic pe care este amplasată. Zidurile şi bastionale se păstrează în unele puncte pe o înălţime de 5-10 metri. Între 1397 şi 1418, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Ţării Româneşti.
Datorită înaintării stăpânirii turceşti la nord de Gurile Dunării, până la Cetatea Albă şi Chilia (1484), şi ca urmare a formării cordoanelor de nisip ce separă lacul Razim de Marea Neagră, cetatea a fost abandonată.
Sursa: adevarul,ro
Share