Toamna devreme
Curata uscaturile de la baza tufelor de trandafiri. Frunzele cazute pot sa adaposteasca boli, boli care pot trece peste iarna.
Multa apa. Iriga bine toate plantele, in special arborii. Radacinile lor au nevoie de multa umezeala pentru a trece cu bine peste urmatoarele luni.
Imbunatateste solul. Pregateste pamantul pentru straturile de anul viitor si pentru bulbii de toamna sapandu-l si punand feritilzant.
Cumpara bulbi. Viziteaza magazinele de specialitate (sau comanda online) din timp pentru a face cele mai bune alegeri.
Plantele cu coroana si coniferele. Plantele sadite toamna devreme au timp suficient sa isi dezvolte radacinile pentru a trece de sezonul rece.
Plantele anuale de toamna. Pe masura ce florile de vara palesc adauga culoare gradinii tale cu plante anuale de toamna cum ar fi crizantemele si varza ornamentala.
Toamna de „mijloc”
Tunde iarba cat mai scurt. Iarba creste mult mai incet toamna, dar totusi trebuie tunsa pentru a fi pregatita de iarna. Cu cat mai scurta e tunsa iarba cu atata solul se va usca mai repede primavara.
Hraneste pasarile. Nu uita sa hranesti pasarelele, odata cu venirea toamnei hrana lor se imputineaza.
Curata plantele perene. Incerca sa muti locatia plantelor perene care nu au dat rezultatele asteptate in locatia curenta. Daca nu acorzi atentie frunzelor cazute aceseta iti vor sufoca straturile. In schimb, din ele se pot face paturi pentru sezonul rece.
Toamna tarzie
Ingroapa bulbii inainte ca pamantul sa inghete. Planteza acum bulbii daca vrei sa ai o promavara inflorita.
Coloreaza-ti iarna mutand inauntru bulbii de narcise si zambile. Cel putin acestea suntem siguri ca merg inauntru 😉
Ingrijeste-ti peluza. Nu-ti lasa peluza sa intre in iarna fara sa o pregatesti : pune-i ingrasaminte.
Goleste furtunele, fantanile si instalatiile de irigare. Asigura-te ca elimini apa din toate instalatiile gradinii.
Adu in interior ghivecele cu plante sensibile. Indeparteaza frunzele cazute si afana solul intarit inainte de a incepe mutarea lor in casa.
Curata straturile cu legume si zarzavaturi. Curata buruienile si grohotisul pentru ca parazitii sa nu se stabileasca la tine in gradina.Protejeaza plantele sensibile la frig. Tufele, trandafirii si perenele care pot degera afara trebuie protejate cu folie sau orice alt material care ofera protectie impotriva frigului. Puneti aceste protectii dupa ce a fost deja primul inghet.
Tweet
Sursa: gradina-online.ro