Ponta: Pretul gazelor creste de la 1 iulie. Comisia Europeana a respins o amanare
Posted by Fastimo on iun. 13, 2013 in Uncategorized | 0 comments
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca a primit raspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amanare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizand ca motivatia a tinut de respectarea principiului european al liberalizarii preturilor la gaze.
„Motivarea europenilor este foarte clara, ca trebuia sa facem aceasta liberalizare inca de cand am intrat in UE, din 2007. Este un principiu european”, a spus Ponta.
El a aratat ca liberalizarea a fost aprobata de fostul premier Emil Boc si a devenit obligatia Romaniei, care trebuie respectata.
„Din pacate nu s-a facut in 2007-2008, nu s-a facut nici dupa aceea. Domnul Boc a aprobat – sigur, acuma minte pe la televizor ca nu a aprobat, dar are semnaturile puse acolo – si noi nu putem sa facem altceva decat sa… pentru ca e vorba de obligatiile Romaniei aici, chiar daca le-a semnat Boc. Avem niste obligatii de care trebuie sa ne tinem”, a spus Ponta.
Guvernul dorea o amanare de sase luni
Guvernul vrea sa amane, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.
Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, in luna mai, o scrisoare in care a anuntat intentia Guvernului, recomandarea oficialului european fiind insa pastrarea calendarului.
„Comisarul a subliniat faptul ca impactul pretului energiei asupra competitivitatii industriei europene reprezinta o problema de interes pentru Comisie. Comisarul a aratat ca pretul gazelor de pe piata locala trebuie privit in perspectiva, raportat la preturile de pe piata UE, mentionand ca in anul 2011, pretul reglementat pentru consumatorii industriali din Romania era cel mai mic din Uniune.
Raspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atragand atentia asupra faptului ca, potrivit legislatiei in vigoare, ANRE este institutia abilitata sa ia decizii privind pretul gazului din productie locala si a calendarului de liberalizare a preturilor”, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.
Oettinger i-a raspuns lui Nita in 31 mai 2013 si i-a transmis ca la nivelul anul 2011 consumatorii industriali din Romania au beneficiat de cel mai mic pret al gazelor din intreaga Uniune Europeana.
„Raspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atragand atentia asupra faptului ca, potrivit legislatiei in vigoare, ANRE este institutia abilitata sa ia decizii privind pretul gazului din productie locala si a calendarului de liberalizare a preturilor. Comisarul a subliniat faptul ca impactul pretului energiei asupra competitivitatii industriei europene reprezinta o problema de interes pentru Comisie”, potrivit comunicatului.
Comisarul a aratat ca pretul gazelor de pe piata locala trebuie privit „in perspectiva” si raportat la preturile de pe piata Uniunii Europene, mentionand ca in anul 2011.
Marii consumatori „plang”
Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Romania, a aratat in luna martie ca liberalizarea preturilor gazelor naturale trebuie amanata, pentru a se evita un „impact major” asupra consumatorilor industriali.
Combinatul din Galati este parte a grupului ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal.
Potrivit calendarului de liberalizare a pietei de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar International, pretul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut in 1 aprilie (cu 5%), iar in 1 iulie ar trebui sa urce cu 5%, respectiv cu 3% in 1 octombrie (3%).
Pentru consumatorii industriali, liberalizrea pretului la gaze s-ar intinde pana in 2014. Anul viitor, la 1 ianaurie, preturile platite de companii ar urma sa creasca cu 4%, in 1 aprilie si 1 iulie cu cate 5%, iar la 1 octombrie cu alte 4 procente.
Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie pretul sa creasca cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.
Populatia beneficiaza de o perioada mai lunga de aplicare a liberalizarii preturilor gazelor naturale, respectiv pana in 2018, termen care ar putea fi insa prelungit cu un an.
Pentru populatie, liberalizarea ar urma sa inceapa in acest an, la 1 iulie cu 8%, urmata la 1 octombrie cu 2%. In 2014, preturile platite de populatie ar urma sa creasca cu 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie si cu 3% in 1 octombrie.
Etapele liberalizarii in 2015 prevad cresterea pretului cu 2% in ianaurie, cu 3% in 1 aprilie, cu 4% in 1 iulie si cu 3% in 1 octombrie.
Pentru 2016 sunt prevazute alte etape, care vor insemna cresteri de pret cu cate 3% in 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie.
Cresterile de pret pentru 2017 sunt cu 2% in 1 ianaurie, 2% in 1 aprilie, 5% in 1 iulie si 3% in 1 octombrie.
Pentru 2018, pretul au urma sa creasca cu cate 3% in 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie.
Pe de alta parte, AcerlorMittal Galati, alaturi de producatorul de aluminu Alro Slatina, au insistat, in ultimele luni, ca impactul in facturile la electricitate al energiei regenerabile sa fie diminuat de catre stat, acuzand costuri foarte mari.
Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, o ordonanta de urgenta prin care amana acordarea unei parti din ajutorul acordat producatorilor de energie verde.
Sursa: business24.ro