Piramide mai vechi sau mai noi, de pe mapamond

Piramide mai vechi sau mai noi, de pe mapamond

Fara indoiala vedetele, la capitolul piramide, sunt cele din Giza, vechi de mii de ani. Insa Egiptul nu detine monopolul asupra acestui tip de constructie; omenirea a fost atrasa de ideea de piramida, pe care a exploatat-o la maximum, sub toate formele si in toate timpurile.

Iata cateva dintre piramidele stravechi sau moderne, raspandite peste tot in lume, conform Listverse.

Piramida mortii din Londra

Piramidele egiptene au fost construite pentru a adaposti corpurile faraonilor, devenind adevarate temple ale mortii. Ideea de baza e buna, dar cam elitista, a gandit Thomas Willson, in 1829, cand a propus o solutie inedita la lipsa locurilor din cimitire: o piramida in care sa fie depozitate corpurile a 5 milioane de omanei. Ar fi avut 95 de etaje si ar fi fost situata in centrul Londrei.

Wilson era de parere ca un mormant gigantic, compact, igienic si ornamental ar atrage oamenii, care ar veni sa faca picnicuri langa el, pentru a-l admira. Insa ideea sa a fost considerata cumva morbida de londonezi, care s-au opus, preferand sa mearga in continuare la picnic in parc.

Piramida romana

Asociem romanii cu amfiteatrele, templele si statuile, insa nu cu piramidele. Cu toate acestea, in mijlocul Romei exista o piramida veche de 2.000 de ani, inalta de 37 de metri, construita la ordinul magistratului Gaius Cestius.

Probabil ca romanii au fost impresionati de piramidele egiptene, asa ca au construit asa ceva si la Roma, in stilul propriu.

Piramida rasturnata in subteran

Cum construiesti o piramida de 65 de etaje intr-un Mexico City deja aglomerat? O rastorni, construind-o in subteran. E propunerea unei firme de arhitectura din Mexic, care sugereaza ca imobilul subteran sa gazduiasca birouri, apartamente de locuit si magazine.

Mexicul are o traditie bogata in ceea ce priveste piramidele, gratie civilizatiei mayase, iar un astfel de imobil ar fi o „reintoarcere la origini”, considera arhitectii. Proiectul are o valoare de 800 de milioane de dolari, insa cetatenii intarzie sa-si arate entuziasmul vizavi de aceasta forma modernista de intoarcere la traditie.

Marea Piramida din Cholula

Pe numele de botez Tlachihualtepetl, piramida cu o baza extrem de vasta a fost construita timp de 1.000 de ani, din secolul I i.Hr. pana in secolul IX d.Hr., tot in Mexic. Mai multe civilizatii au participat la ridicarea sa, adaugand strat dupa strat, in timp.

In prezent nu mai seamana atat de mult cu o piramida, dand impresia unui deal. Mai mult, spaniolii au construit o biserica in varful acesteia, in secolul XVI.

Piramidele din Sudan

Vedem Egiptul ca fiind capitala piramidelor, insa exista o alta tara in lume care are de doua ori mai multe astfel de constructii, Sudanul. La sud de Egiptul modern, astfel de structuri au fost ridicate in secolul III i.Hr., la circa 800 de ani de la finalizarea celor din Egipt.

Exista mai bine de 250 de astfel de piramide, variind in inaltime de la 6 metri la 36. Multe au fost descoperite abia in ultimii ani.

Mausoleu in forma de piramida al primului imparat al Chinei

De notorietate e si mausoleul in forma de piramida a primul imparat al Chinei. Construit din 246 i.Hr. pana in 208 d.Hr., se banuieste ca de 700.000 de persoane, e impanzit de capcane ce depasesc cu mult imaginatia celor ce au creat seria filmelor Indiana Jones.

In mausoleul gigantic subteran sunt ingropate concubinele fara copii ale imparatului si cei care au lucrat la constructie, pentru ca secretele piramidei sa fie pastrate. Deasupra constructiei au fost plantati copaci, pentru ca mausoleul sa poata fi confundat cu un deal.

Inca se fac excavari in zona. Arheologii spun ca inca nu exista mijloace indeajuns de sofisticate pentru ca secretele mausoleului sa poata fi date in vileag, insa la fel de adevarat e faptul ca intreg mausoleul e in sine o capcana. Poate cea mai de temut e reprezentata de mercur. Chiar si doua milenii mai tarziu, acesta este inca extrem de periculos pentru cei ce lucreaza la sit.

Piramida rasturnata din Slovacia

In Bratislava, Slovacia, exista o cladire ce pare sa sfideze gravitatia, imobilul inalt de 80 de metri, ridicat in 1983, gazduind radioul national. Pornirea multora dintre grupurile care o viziteaza e sa se imprastie simetric in colturile cladirii, pentru a se asigura ca aceasta nu se inclina periculos de mult, astfel incat sa se prabuseasca.

Piramida mortii, Germania

Si germanilor le-a trecut prin cap sa construiasca o piramida a mortii, idee ce inca n-a disparut. In 2007, un grup de antreprenori a prezentat planul unei piramide care sa gazduiasca ramasitele pamantesti a 40 de milioane de oameni. Fiecare loc de veci ar avea alta culoare, iar pentru 1.000 de dolari se poate depozita cenusa intr-un spatiu limitat, intr-o culoare aleasa in prealabil.

De aproape 10 ori mai mare decat Marea Piramida, constructia ar umbri, la propriu, satele dimprejur. Proiectul chiar a primit fonduri de 115.000 de dolari din partea guvernului german, pentru a-si pune in aplicare ideea. De atunci insa, lucrurile se misca foarte greu, din cauza lipsei de interes a oamenilor. Cu toate acestea, inca se primesc cereri.


Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: ziare.com

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *