Pedepse mai aspre pentru şoferii care încalcă legea!

Pedepse mai aspre pentru şoferii care încalcă legea!

Statul ţine morţiş să-i ţină ani grei la închisoare pe şoferii care conduc băuţi. Deputaţii au elaborat din nou un proiect de modificare a Codului Rutier care prevede înăsprirea pedepselor pentru cei care pun în pericol viaţa participanţilor la trafic, în scopul descurajării conducerii sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor.

Proiectul legislativ prevede patru tipuri de măsuri:

  • dublarea sau chiar triplarea pedepselor cu închisoarea pentru alcoolemie penală sau cosnum de stupefiante
  • creşterea duratei de suspendare a permisului (la 5-10 ani pentru alcoolemie penală şi la 6 luni-1 an pentru contravenţii)
  • majorări în cazul recidivei în 5 ani pentru restituirea permisului (cu 10 ani pentru alcoolemia penală
  • imposibilitatea reducerii sancţiunilor aplicate pentru alcool şi droguri

Concret, acest act normativ prevede:

1. Dublarea pedepsei cu închisoarea ce va fi cuprinsă între 5 ani şi 10 ani dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibaţie de alcool de peste 0,80 g/l alcool în sânge sau sub efectele stupefiantelor şi chiar triplarea pedepselor actuale la 10-15 ani dacă aceste persoane efectuează transport public de persoane sau transport de substanţe periculoase.

2. Perioade mai mari de suspendare a permisului pentru consumul de alcool şi stupefiante cuprinse:

a. între 5 ani şi 10 ani, dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibaţie de alcool de peste 0,80 g/l alcool în sânge sau sub efectele stupefiantelor.

b. între 6 luni şi 1 an, dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibaţie de alcool de până la  0,80 g/l alcool pur în sânge.

3. Majorarea duratei de suspendare a permisului pentru consumul de alcool şi stupefiante atunci când se repetă aceeaşi faptă într-un interval de 5 ani de la restituirea permisului cu:

a. 10 ani –  dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibaţie de alcool de peste 0,80 g/l alcool în sânge sau sub efectele stupefiantelor.
b. 1 an, dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibaţie de alcool de până la  0,80 g/l alcool pur în sânge.

4. Totodată, acest act normativ prevede explicit ca pedepsele pentru conducerea pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor nu pot fi reduse.  

Semnatarii iniţiativei legislative sunt deputaţii: Tudor Ciuhodaru, Monica Iacob Ridzi, Cătălin-Daniel Fenechiu.

 

 

 

 


Share

 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *