Patru dintre cele mai mari şase economii europene vor rămâne în recesiune

Patru dintre cele mai mari şase economii europene vor rămâne în recesiune

Comisia Europeană a făcut publică prognoza economică de primăvară, în care arată că economia Uniunii Europene va avea rezultate mai slabe decât era de aşteptat în 2013.

Potrivit Comisiei, patru dintre cele mai mari şase economii europene vor rămâne în recesiune. Cu toate acestea, se aşteaptă ca economia UE să revină pe creştere, la sfârşitul anului.

Comisarul european pentru economie şi afaceri monetare, Olli Rehn, afirmă că şomajul va rămâne la cote ridicate: „Pentru pieţele muncii, nu vedem, încă, un trend de creştere în acest an, din nefericire, întrucât piaţa muncii urmează, de obicei, activitatea economică. Previziunile privind şomajul se situează la 11,1% în UE şi la 12%, în zona euro, în 2013”.

Economia României va înregistra o creştere de 1,6% în acest an, şi de 2,2% în 2014, conform prognozei economice de primăvară, prezentată, vineri, de Comisia Europeană /CE/.

Activitatea economică este aşteptată să se redreseze modest, iar în 2013 creşterea Produsului Intern Brut /PIB/ al României va ajunge la 1,6%, conform oficialităţilor de la Bruxelles.

Motorul creşterii economiei va continua să fie cererea pe plan intern, investiţiile urmând să aibă o contribuţie-cheie. În plus, investiţiile publice ale ţării ar trebui să fie sprijinite de o îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor de la UE, se arată în raport.

Creşterea PIB-ului României este aşteptat să accelereze la 2,2%, în 2014, deoarece reformele structurale implementate în domeniul producţiei şi al pieţei forţei de muncă încep să-şi arate roadele, estimează Comisia Europeană.

Forul european arată că motorul de creştere economică va rămâne, probabil, cererea pe plan intern, sprijinită de investiţii şi consumul privat, în timp ce riscurile la adresa creşterii economice par echilibrate.

Potrivit sursei citate, economia ar putea fi sprijinită de evoluţiile mai favorabile din agricultură şi o absorbţie peste aşteptări a fondurilor de la UE. Riscuri negative ar putea apăra în urma încetinirii peste aşteptări a creditării interne.

Rata angajărilor a crescut peste aşteptări, în 2012, cu 1,9%, comparativ cu 2011. Totuşi, îmbunătăţirea nivelului angajărilor permanente a fost contrabalansată de o tendinţă negativă în rândul liber profesioniştilor.

Totodată, rata şomajului a ajuns sub 7,4% din forţa de muncă (la grupa de vârstă între 15-74 ani), în 2011, şi sub 7% în 2012, urmând să rămână sub 7% în acest an şi în 2014, previzionează Comisia Europeană. De asemenea, şomajul în rândul tinerilor, în prezent la aproximativ 23%, ar urma să scadă uşor, dar va rămâne, totuşi, la un nivel ridicat.

Deficitul bugetar pentru acest an ar urma să fie de 2,6% din PIB şi de 2,4% din PIB anul viitor, în timp ce datoria publică este aşteptată să se stabilizeze sub 39% din PIB în 2013-2014. După o îmbunătăţire substanţială în 2012, se estimează că deficitul de cont curent al României va rămâne sub 4% din PIB în 2013 şi 2014.

Comisia Europeană (CE) a diminuat, în previziunile sale economice de primăvară, nivelul estimat al ratei anuale a inflaţiei pentru 2013 de la 4,6% la 4,3%, iar pe cel pentru 2014 de la 3,3% la 3,1%. Deşi în a doua parte a lui 2013 presiunile inflaţionare ar urma să se amelioreze, executivul comunitar estimează că rata anuală a inflaţiei din România va rămâne în următorii doi ani cea mai mare din UE.

Conform previziunilor de iarnă CE, date publicităţii în a doua parte a lui februarie, rata anuală a inflaţiei urma să fie de 4,6% în 2013 şi 3,3% în 2014, urmând să crească din nou la 3,5% în 2015.

După o reducere în ultimul trimestru al lui 2012, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,1% în ianuarie acest an, dar a scăzut apoi în martie, în special datorită creşterii mai mici decât se anticipa a preţurilor la alimente şi energie, apreciază CE. Inflaţia provocată de preţurile la alimente se estimează că va încetini semnificativ în cursul anului, în special în a doua jumătate a lui 2013, în timp ce preţurile la energie ar urma să rămână mari din cauza liberalizării în curs a preţurilor la gaz şi la energie.

Pe fondul redresării economice şi al continuării liberalizării preţului la energie, inflaţia medie ar urma să ajungă la 4,3% în 2013, în timp ce pentru 2014 se prognozează o rată anuală a inflaţiei de 3,1%.

Conform previziunilor de primăvară ale CE, România ar urma să aibă cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele UE în 2013, 4,3%, urmată de Estonia (3,6%), Olanda şi Marea Britanie (2,8%) şi Ungaria (2,6%). În 2014, nivelul inflaţiei se prognozează că va fi în România de 3,1%, rată anuală egalată de Estonia şi Ungaria.

 

 

 

 

 

 

 

Share

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *