Particularitatile stilului nordic

Stilul nordic isi are originile in sec. al XVIII-lea si mai este cunoscut sub numele de stil gustavian, dupa numele regelui Gustav, care a domnit in Suedia.

Contact

Stilul nordic se distinge prin cateva elemente unice: organizare functionala pana aproape de perfectiune, simplitate si eleganta. Pe langa functionalitatea maxima ascunsa in spatele unor obiecte simple in aparenta, un alt element definitoriu este cromatica: alb, gri, bej, crem, dar si tonuri de maro, provenite din utilizarea lemnului ca material principal. Mult mai rar sunt utilizate culori puternice ca rosu, mov sau verde, acestea aparand doar ca pete de culoare, fara sa fie dominante. Iernile lungi din tarile nordice, cu putina lumina naturala pe perioade mari de timp, au dat nastere unui nevoi speciale si unor idei noi de decorare. De aici au rezultat interioare cu aspect luminos si aerisit, curat si bine organizat.

SUFRAGERIE IN STIL NORDIC

Mobilierul specific stilului nordic reprezinta o imbinare de linii drepte si curbe, cu detalii de mare rafinament. Picioarele corpurilor de mobilier sunt de regula subtiri si ascutite la capat. Canapelele si fotoliie sunt extrem de confortabile, fiind acordata o atentie deosebita si tapiteriei care le imbraca. Se utilizeaza mult lemnul in culori deschise, iar esentele de pin alb, fag sau frasin sunt preferate ca materiale de confectionare a mobilierului.

In ceea ce priveste tesaturile, ca materiale de baza sunt utilizate bumbacul si panza naturala, in aceeasi cromatica neutra. Ca si imprimeuri, cele mai des intalnite sunt dungile. Destul de rar se mai folosesc si imprimeurile florale, dar doar plasate pe fundal alb sau dispuse la distanta mare una de alta.