Optiuni de promovare externa pentru antreprenori: Ce alege Stefan Vuza pentru afacerile lui

Optiuni de promovare externa pentru antreprenori: Ce alege Stefan Vuza pentru afacerile lui

Afacerile romanesti reprezinta carti de vizita ale economiei, iar promovarea lor in afara granitelor tarii este butonul pe care trebuie sa apese fiecare intreprinzator. Care sunt parghiile de care trebuie sa le lege mediul privat, cand vine vorba de promovare externa?

Stefan Vuza, presedintele Grupului Serviciile Comerciale Romane, a prezentat pentru Business24 optiunile pe care oamenii de afaceri romani le au pentru a-si promova business-ul in strainatate.

Potrivit acestuia, un rol vital in promovarea companiilor romanesti il are statul, prin intermediul ambasadelor. Cu toate acestea, in situatia in care sistemul nu functioneaza, oamenii de afaceri pot apela la alte modalitati, cum ar fi prezenta la targuri sau conferinte.

Rolul ambasadelor este acela de a facilita contractele bilaterale si de a promova produsele fabricate in Romania.

„Birourile ambasadelor romane nu au alta menire, decat sa promoveze produsele fabricate in Romania, indiferent ca sunt facute de firme de stat sau private. Trebuie sa faciliteze contractele bilaterale. Din pacate, ambasadele noastre isi numesc acolo oameni de paie, sau oameni foarte slabi pregatiti, carora le este teama sa faca un pas stanga-dreapta”, a precizat Vuza.

Oamenii de afaceri din Romania pot apela cu incredere la ambasadele straine intrucat angajatii acestor ambasade sunt platiti dupa cate raspunsuri si contacte le dau romanilor.

„Ambasadele straine isi fac treaba. Suntem obligati sa apelam la ambasadele straine care sigur ne rezolva problemele. Practic, daca vreau sa imi promovez afacerea in China apelez la ambasada Chinei in Romania. Acestia imi vor da contactele. Ei chiar sunt platiti dupa cate raspunsuri au dat romanilor”, a precizat omul de afaceri.

Ambasada Cehiei poate inclusa in categoria „asa da”, este de parere Stefan Vuza.

„Noi am intalnit ambasada Cehiei in Irak, in Iran, la Teheran, care promova produsele noastre. Si pentru ca eram romani, oarecum stat vecin, de cultura occidentala, intr-un stat de cultura orientala, ne-au promovat foarte bine produsele, lucru care nu era obligatoriu. Aceasta se intampla in conditiile in care Cehia era in UE si Romania, noi eram doar candidati”, a mentionat Vuza.

O alta modalitate de promovare a afacerilor in afara granitelor tarii sunt targurile internationale. Astfel de evenimente au succes pentru ca exista o perioada de pregatire, si intalnire prestabilite intre oamenii de afaceri.

„Promovarile sunt in targuri. Acestea sunt pe internet, vezi toti producatorii, se poarta o corospendondenta inainte si se stabilesc intalniri private. In final, si ambasadorii asta ar fi facut, nu iti punea nimic in traista, ci doar iti prezinta oportunitatile de pe piata”, a conchis omul de afaceri.

 

 

 

Sursa: business24.ro
Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *