Obligaţi să ne ASIGURĂM DE DOUĂ ORI locuinţa

Obligaţi să ne ASIGURĂM DE DOUĂ ORI locuinţa

Până în toamnă, cel târziu, legea privind asigurarea obligatorie împotriva calamităţilor va fi iar modificată în aşa fel încât poliţa obligatorie emisă sub sigla PAID să fie parte componentă a tuturor asigurărilor de locuinţă vândute în România

În cel mai scurt timp, toţi proprietarii din România vor fi obligaţi să îşi asigure, practic, de două ori locuinţa. Legea privind asigurarea obligatorie împotriva calamităţilor va fi iar modificată, fapt confirmat atât de de oficiali ai Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF) cât şi de responsabilii politici. Contactat de Capital, deputatul Mihai Tudose, iniţiatorul amendamentelor spune că legea aşteaptă un aviz de la Consiliul Concurenţei urmând ca, ulterior, “să se găsească formula cea mai potrivită pentru a intra cât mai rapid în vigoarea mofificările”. “Avizul de la Concurenţă ar trebui să vină într-o săptămână, două. Intenţia noastră este ca, în cel mult o lună, să fie operaţionale modificările”, ne-a spus Tudose. Pe de altă parte, Daniel Tudor, vicepreşedinte al ASF, spune că propunerile de modificare sunt rezultatul unui proiect comun al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România şi al Uniunii Societăţilor de Consultanţă şi Intermediere în Asigurări.

Ce se schimbă?

Este vorba, în principal, despre introducerea în lege a conceptului de „coasigurare“. Potrivit amendamentului, orice societate de asigurare autorizată de CSA în acest sens poate vinde poliţe facultative de asigurare a locuinţei, cu condiţia ca poliţa să aibă şi componenta obligatorie. Poolul de Asigurarea Împotriva Dezastrelor va colecta prima aferentă asigurării obligatorii şi îşi va asuma şi riscurile pentru daunele asigurate obligatoriu. Astfel, din preţul fiecărei poliţe  facultative, 20 de euro (în cazul locuinţelor din materiale moderne) sau 10 euro (în cazul locuinţelor din chirpici) vor merge către PAID. În acelaşi timp, Poolul îşi va asuma despăgubiri de  până la 20.000, respectiv, 10.000 de euro în cazul în care se concretizează unul dintre cele trei riscuri asigurate obligatoriu, adică cutremur, inundaţii sau alunecări de teren. Astfel, poliţa obligatorie va funcţiona ca un fel de franşiză la poliţa facultativă. Cele 13 societăţi membre ale PAID vor putea vinde în continuare poliţe obligatorii simple.

De ce se schimbă?

Prin această modificare se încearcă, practic, salvarea PAID fără a afecta concurenţa din piaţă. O prevedere similară amendamentului a fost introdusă anul trecut, sub formă de normă, de către CSA(actualmente parte componentă a ASF), însă a avut viaţă scurtă, întrucât a fost contestată în instanţă. Instanţa a decis că CSA trebuie să elimine norma. O modificare anterioară a legii, porpusă de acelaşi deputat care este şi autorul actualului amendament şi care a ajuns până în plen după ce a trecut de comisii şi de Senat, a fost retrasă, întrucât prevedea că doar societăţile membre PAID pot  vinde poliţe de asigurare a locuinţei, prevedere anticoncurenţială. PAID, concepută pe o lege care obliga toşi proprietarii să-şi facă o asigurare emisă sub sigla Poolului, nu avea nicio şansă de supravieţuire după ce respectiva lege a fost modificată, permiţând oamenilor să-şi facă şi asigurări facultative. În acest moment, PAID are un portofoliu de 200.000 de asigurări, de patru ori mai mic decât a avea iniţial.

Supraveghetorul pieţei susţine proiectul PAID. „ PAID este un proiect viabil şi necesar pentru atingerea scopului pentru care Legea nr. 260/2008 a fost creată, respectiv protecția financiară a proprietarilor de locuinţe din România  împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, prin distribuirea costurilor între toţi proprietarii de locuinţe din România la un nivel al primelor de asigurare acceptabil“, au arătat pentru Capital reprezentanţii instituţiei.

La rândul lor, cei de la Allianz Ţiriac, un jucător important nemembru al PAID, arată că agreează proiectul. „Noi ne aşteptăm ca acest lucru să îmbunătăţească chiar şi cele mai bune rezultate ale aplicării Legii nr. 260 în trecut, respectiv să ridice gradul de cuprindere în asigurare a locuinţelor la mai mult de 60%, cu efecte benefice pentru proprietarii de locuinţe.

Faptul ca această abordare – co-asigurare, cu participarea tuturor asigurătorilor (indiferent dacă sunt sau nu membri ai PAID) – a fost avizată de către Comisia Economică din Camera Deputaţilor este, din punctul nostru de vedere, un semnal pozitiv  şi nu rămâne decât să ne exprimăm speranţa că şi plenul Parlamentului va aproba modificarea“, ne-a spus Marius Onofrei, purtător de cuvânt al asigurătorului.

 

 

 

 


Share

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *