Alternativa la ratele bancare pentru un apartament „comunist”: chirii modice in cartiere rezidentiale

Alternativa la ratele bancare pentru un apartament „comunist”: chirii modice in cartiere rezidentiale

De multe ori, rata pe care o platesti la banca pentru un imprumut imobiliar are aceeasi valoare sau este chiar mai mica decat chiria pe care o achiti lunar unui alt proprietar.

Pe de alta parte, riscul valutar si nesiguranta unui loc de munca stabil sunt factori care atarna greu in balanta, cand vine vorba de alegerea viitorului statut pe piata imobiliara: chirias sau proprietar.

Business24 iti prezinta argumentele si contrargumentele pentru fiecare decizie in parte, in asa fel incat sa iei decizia potrivita pentru tine. Pretul in scadere al apartamentelor poate fi privit ca o oportunitate pentru achizitia unui locuinte. Pe de alta parte, criteriile restrictive de creditare si incertitudinea cursului valutar, combinata cu dobanda anuala estimativa fac ca, la finalul perioadei de creditare, suma rambursata sa fie si cu 40% mai mare.

Specialistii contactati de Business24 pledeaza in favoarea achizitiei un apartament, pentru ca banii sunt investiti intr-o locuinta care va ramane proprietarului si nu sunt „pierduti in vant”. Stefan Gheorghiu, consultant imobiliar in cadrul GFk sustine ca „investitia pentru o locuinta cumparata cu 50.000 de euro, intr-un cartier precum Militari sau Ghencea, se poate amortiza mult mai repede, mai ales daca imobilul este oferit spre inchiriere”.

La randul sau si Dragos Dragoteanu, patronul agentiei imobiliare Euroest, considera ca achizitia unui apartament ar fi de preferat, mai ales ca pretul locuintelor va continua sa scada, in perioada urmatoare. Dragoteanu anticipeaza o scadere chiar si cu 50%, cel putin in cazul apartamentelor vechi, daca fondurile pentru programul Prima Casa nu vor fi suplimentate.

Totusi, Stefan Gheorghiu recomanda plata chiriei daca vorbim despre un apartament scump. „Cu cat locuinta este mai scumpa, cu atat este mai bine sa se plateasca lunar chirie”, atrage atentia specialistul.

Locuintele se ieftinesc in continuare

Pretul apartamentelor a scazut foarte mult, in ultimii ani, ajungand pana la nivel national, la un pret mediu de 935 de euro/mp, cu aproape 7% mai redus decat in aceeasi luna a anului trecut, cand pretul mediu pe metru patrat ajungea la 1.004 euro, potrivit indicelui imobiliare.ro. In continuare, in Capitala exista cele mai scumpe locuinte, cu un cost mediu de 1.100 de euro pe metru patrat.

Creditele imobiliare prin Prima Casa au o dobanda anuala estimativa de maxim 5%, in general cuprinsa intre 4,7% si 4,9% si beneficiaza de un avans de doar 5%, in comparatie cu alte credite imobiliare unde dobanda anuala estimativa variaza se afla intre 5,1% si 9,7%, iar avansul solicitat este, de cele mai multe ori, de cel putin 10%.

Din cauza dobanzii anuale estimative si a evolutiei cursului valutar, la finalul perioadei de creditare de 30 de ani, suma rambursata pentru un imprumut de 50.000 de euro ajunge la 93.000 de euro, in cazul creditelor contractate prin Prima Casa, conform datelor conso.ro. Pentru celelalte forme de finantare imobiliara, suma returnata bancii poate depasi 148.000 de euro, pentru imprumuturile de 50.000 de euro.

In general, rata pentru un asemenea credit, contractat pe o perioada de 30 de ani, oscileaza intre 250 si 400 de euro, suma care echivaleaza cu o chirie lunara platita pentru un apartament cu doua camere. Timp de 30 de ani, un chirias care achita in fiecare luna 250 de euro va plati, in total, 90.000 de euro, iar unul care da proprietarului 400 de euro, ajunge sa scoata din buzunar 144.000 de euro, sume mai mici fata de cele rambursate la finalul unui perioade de creditare intinsa pe parcursul a 30 de ani.

CHIRIE

Avantaje

– in zonele centrale, unde proprietatile sunt mai scumpe, chiria este mai mica in raport curata platita in cazul unui credit contractat pentru acelasi imobil;
– in general, iti poti alege o locuinta mai aproape de serviciu, deci vei plati mai putin la transport
– te poti muta in orice moment daca sunt probleme cu proprietarii sau vecinii
– chiria acorda un nivel mai mare de flexibilitate – daca firma la care lucrezi deschide un sediu intr-o alta zona te poti muta mai aproape de serviciu
– nu ai griji legate de plata impozitului pe proprietate

Dezavanataje

– depinzi de fluctuatiile de pe piata chiriilor;
– exista riscul sa fii nevoit sa schimbi scolile la care invata copiii tai
– legislatia din Romania este precara la capitolul protectia chiriasilor si te poti trezi in orice moment cu un preaviz de evacuare a locuintei

RATA BANCARA

Avantaje

– pentru apartamentele eligibile programului Prima casa, cu rare exceptii, nivelul ratei este egal sau chiar mai mic fata de chiria pe care o platesti pentru uun apartament similar
– poti sa oferi apartamentul pe care il detii spre inchiriere si sa obtii venituri suplimentare
– sentimentul de proprietar; la sfarsitul creditului te poti bucura ca ai un apartament proprietate persoanala pe care il poti lasa mostenire copiiilor.

Dezvantaje

– creditul ipotecar atrage dupa sine toate obligatiile care decurg din statutul de proprietar (chiar daca pe locuinta este instituita o ipoteca), cum ar fi plata impozitelor datorate administratiei locale
– riscul DAE, mai ales la un credit cu dobanda variabila;
– majoritatea cumparatorilor se muta in locuinta achiztionata, de aici efecte precum reducerea mobilitatii profesionale sau, in caz contrar, transformarea in navetist si cresterea costurilor de transport;
– chiar daca ai ales cu mare grija ansamblul imobiliar in care te-ai mutat, poti consta probleme „ascunse” precum finisaje slabe, costuri mari la intretinere, izolare fonica de proasta calitate

Romania, patria proprietarilor

Romania reuseste sa fie o piata atipica si din acest punct de vedere, in conditiile in care mai mult de 90% dintre romani sunt proprietari, asa cum releva studiile de specialitate.

In Romania exista cel mai mare procent de proprietari din Europa, circa 96% din populatie detinand cel putin un imobil. Romanii sunt urmati in clasament de lituanieni, cu 89%, slovaci, tot cu 89%, si de unguri, cu 87%, potrivit unei statistici Eurostat. La polul opus, Germania are cel mai mare stoc de proprietati inchiriate din Europa, iar germanii prefera in continuare chiria in locul proprietatii.

De altfel, insusi presedinele Traian Basescu observa acest aspect si il folosea ca pe un argument pentru bunastarea romanilor. Pe de alta parte, salariul mediu mic demonteaza teoria sefului statului si reprezinta o justificare pentru cei mai multi dintre romani care prefera sa locuiasca, in continuare, cu parintii. De asemenea, conditiile de trai inferioare altor tari europene raman o piedica pentru achizitia unui apartament, dar sentimentul de proprietate conferit de propria locuinta este specific romanilor, remarca sociologul Mircea Kivu.

 

 

 

 


Share
 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *