Noul Cod fiscal: Ce impozite pe cladiri vor plati firmele?
Postat de Fastimo in iul. 30, 2014 in Uncategorized | 0 comentarii
Impozitul pe cladiri se va calcula, conform proiectului Noului Cod fiscal, in functie de destinatia cladirii, adica rezidentiala sau nerezidentiala, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Finantelor, remis ieri redactiei. De asemenea, noutati vor fi si in ceea ce priveste cotele de impozitare si valoarea cladirilor la care se vor aplica respectivele cote. Aflati din acest articol toate noutatile, precum si efectele pe care le vor resimti firmele.
Noul Cod fiscal va stabili un nou sistem de impozitare al cladirilor, asa incat, impozitul pe cladiri se va calcula in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si nu in functie de cine detine imbolilul (persoana fizica sau juridica), asa cum se intampla in prezent, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor, remis ieri redactiei.
Astfel, calculul va fi unul unitar pentru cladirile utilizate in scop nerezidential (de exemplu: comercial), atat de firme, cat si de persoanele fizice, fiind promovat un tratament corect pentru mediul de afaceri, se mentioneaza in acelasi document.
Prin noul sistem de impozitare, Ministerul Finantelor doreste eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu intre firme si persoane fizice care folosesc o cladire in acelasi scop, respectiv realizarea unei activitati economice.
Cum s-ar putea calcula impozitul pe cladirile detinute de firme?
Cotele de impozit pentru cladirile detinute de firme nu vor fi diferite de cele actuale, cu exceptia anumitor situatii. Concret, in comunicatul MFP se mentioneaza ca pentru persoanele juridice cota impozitului pe cladiri va fi:
- 0,1% pentru cladirile rezidentiale;
- intre 0,25-1,50% pentru cladirile nerezidentiale;
- intre 5%-10% pentru cladirile a caror valoare nu a fost actualizata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta.
In ceea ce priveste impozitul pentru cladirile nerezidentiale, cota este aceeasi cu cea aplicata in prezent. Mai exact, in Codul fiscal, aflat in vigoare, se mentioneaza ca impozitul se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv.
In schimb, impozitul aplicat cladirilor care nu au fost reevaluate ar putea sa scada, dupa cum se arata in documentul de presa. Astfel, reglementarile propuse de Ministerul Finantelor stabilesc o cota de 5%-10% pentru cladirile a caror valoare nu a fost actualizata in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta. Noua valoare este mai mica decat cea aplicabila in prezent, de 10% si 20%.
Codul fiscal mai prevede pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii cinci ani anteriori anului fiscal de referinta o cota de impozitare de 30% si 40%, care insa nu se regaseste in comunicatul transmis de Finante.
Mai mult decat atat, pentru determinarea impozitului pe cladirile detinute de firme, se va elimina obligativitatea de inregistrare in contabilitate a valorii rezultate din rapoartele de evaluare ale cladirilor, mentioneaza MFP.
Astfel, valoarea impozabila va fi, dupa caz:
- ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal;
- valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;
- valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior;
- valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.
De asemenea, Noul Codul fiscal mentine valoarea reevaluata la impunerea cladirilor rezidentiale proprietate a persoanelor juridice si nu valoarea impozabila determinata pe baza tipului cladirii, rangului si zonei localitatii, explica MFP.
Motivele acestei decizii sunt reprezentate de faptul ca, pe termen lung, valoarea de piata trebuie generalizata atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice, in functie de destinatia cladirii, iar in prezent, persoanele juridice utilizeaza o valoare reevaluata si orice alta metoda de determinare a bazei impozabile ar reprezenta un regres fata de ipoteza anterioara, motiveaza Finantele.
In ceea ce priveste valoarea cladirilor care se impoziteaza in prezent, Codul fiscal stabileste ca in cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii. Aceasta este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare.
In cazul unei cladiri a carei valoare a fost recuperata integral pe calea amortizarii, valoarea impozabila se reduce, potrivit reglementarilor in vigoare, cu 15%.
Daca imobilul a fost reevaluat, conform reglementarilor contabile, valoarea impozabila a acestuia este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului – persoana juridica.
Firmele nu vor fi afectate semnificativ de noile impozite
Impactul noului sistem de impozitare nu va fi unul semnificativ asupra firmelor, cel putin nu in baza informatiilor de care dispunem momentan, considera Bogdan Costea, expert contabil si consultant fiscal in cadrul Viboal Findex.
„Modificarile cuprinse in noul Cod fiscal afecteaza mai degraba persoanele fizice, nu persoanele juridice. Ideea este aceea de a exista o impunere nediscriminatorie intre persoanele fizice si cele juridice, in ceea ce priveste impozitul pe cladiri. Se doreste ca si persoanele fizice care detin cladiri cu destinatie nerezidentiala sa fie impozitate in mod similar cu persoanele juridice care detin astfel de cladiri. De multe ori apareau dezechilibre in ceea ce priveste impozitarea aceleiasi cladiri (un hotel de exemplu) in functie de proprietarul acesteia, persoana fizica sau persoana juridica, proprietarul persoana fizica platind un impozit mai mic fata de o companie”, a declarat pentru AvocatNet.ro Bogdan Costea.
In ceea ce priveste firmele care isi desfasoara activitatea intr-un apartament de bloc, daca apartamentul este proprietatea companiei atunci impunerea va ramane in mare parte la fel, sustine aceeasi sursa.
Lucrurile se schimba insa daca apartamentul este in proprietatea unei persoane fizice. Intr-o astfel de situatie, impunerea se va majora in contextul in care destinatia cladirii nu va mai fi una nerezidentiala, a adaugat specialistul.
In acest sens, pentru suprafetele cladirilor folosite in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii, dupa cum urmeaza:
- intre 0,25% – 1,50%, inclusiv, daca valoarea impozabila reiese dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat sau
- 2% asupra valorii impozabile determinata pe baza suprafetei, similar cladirilor rezidentiale ,daca valoarea impozabila nu rezulta dintr-raport de evaluare.
Gazduirea sediului firmei la un avocat, o solutie pentru impozitele mari?
Conform Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, avocatii pot sa stabileasca temporar sediul unei societati reglementate de Legea nr. 31/1990, la sediul lor profesional.
Cu alte cuvinte, avocatii pot sa gazduiasca sediul social al firmelor, iar acest lucru se poate realiza in baza unui contract de asistenta juridica incheiat intre cele doua parti.
Potrivit ofertelor birourilor de avocatura care ofera astfel de servicii, disponibile pe internet, avantajul acestei variante il reprezinta faptul ca firmele nu mai vor mai avea nevoie de acte de proprietate, contract de inchiriere sau acordul vecinilor, pentru desfasurarea activitatii.
Mai mult decat atat, firmele nu ar mai plati impozit pentru cladiri, ci o taxa care este, conform ofertelor disponibile pe internet, de aproximativ 800 de lei/an.
Gazduirea sediului firmei la un avocat nu ar fi insa o solutie pentru a nu plati impozite mari pe cladiri, considera Bogdan Costea.
„Aceasta este o solutie temporara pentru societatile nou infiintate. O astfel de alternativa ar fi de folos doar acelor companii care desfasoara activitati de intermediere sau activitati economice care nu necesita detinerea unui spatiu. De regula, cam orice activitate economica presupune existenta unui spatiu fizic de unde aceasta se desfasoara (fie ca vorbim de un spatiu proprietatea societatii, de un spatiu inchiriat, sau de un spatiu luat in comodat chiar de la asociatii companiei)”, ne-a declarat consultantul fiscal.
In plus, lipsa unui sediu fizic poate afecta credibilitatea unei societati, a continuat acesta.
Mai mult decat atat, daca sediul social al unei companii este inregistrat la un avocat, atunci societatea respectiva este depunctata de autoritatea fiscala in situatia in care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, subliniat Bogdan Costea.
Atentie! Prevederile referitoare la noul sistem de impozitare nu se aplica momentan, ci sunt in stadiul de proiect, aflat in lucru la Ministerul Finantelor. Documentul nu se afla in dezbatere publica pe site-ul ministerului.
Va reamintim ca Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica pe 30 iunie proiectele rescrise ale Noului Cod fiscal si Noului Cod de procedura fiscala, iar pe 11 iulie, o varianta actualizata a Noului Cod fiscal a fost publicata de MFP, insa a doua zi ambele proiecte au fost retrase de pe site-ul ministerului.
Sursa: avocatnet.ro