Noi instrumente de finantare a IMM-urilor se pregatesc la nivelul Uniunii Europene

Noi instrumente de finantare a IMM-urilor se pregatesc la nivelul Uniunii Europene

Instituirea unui mecanism unic de rezolutie, situatia economica la nivelul Uniunii Europene precum si o propunere comuna a Comisiei Europene si Bancii Europene de Investitii referitoare la stabilirea unor instrumente pentru finantarea IMM-urilor din resursele aferente fondurilor structurale reprezinta principalele subiecte abordate la reuniunea informala a Consiliului ECOFIN, desfasurata la Vilnius (Lituania), in perioada 13 – 14 septembrie 2013.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, consiliul ECOFIN a avut o prima discutie privind instituirea unui mecanism unic de rezolutie.

‘Mecanismul propus reprezinta unul dintre cei trei piloni ai Uniunii Bancare, alaturi de mecanismul unic de supraveghere bancara si de schema europeana de garantare a depozitelor bancare. Proiectul de regulament referitor la mecanismul unic de rezolutie stabileste reguli comune privind declansarea procesului de rezolutie si stabileste un Fond unic de rezolutie bancara, ce urmeaza a fi finantat din contributiile bancilor. Uniunea bancara se adreseaza statelor care au adoptat moneda euro, iar statele non-euro pot decide sa adere la aceasta structura”, se arata in comunicatul citat.

In acest context, a fost abordata situatia pietelor financiare din UE si posibilitatile de diminuare a fragmentarii pietelor, precum si pasii urmatori in vederea implementarii Uniunii bancare si a unei piete financiare competitive.

Consiliul ECOFIN a discutat, de asemenea, situatia economica la nivelul Uniunii Europene, precum si o propunere comuna a CE si BEI referitoare la stabilirea unor instrumente pentru finantarea IMM-urilor, din resursele aferente fondurilor structurale.

Totodata, in cadrul reuniunii au fost abordate si propunerile Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare /OECD/, de stabilire a unui Standard global privind schimbul automat de informatii.

Romania a fost reprezentata la ECOFIN de catre ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, si de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in conditiile in care reuniunea a beneficiat de prezenta guvernatorilor bancilor centrale din Statele Membre ale UE.

In ziua premergatoare reuniunii, ministrul Voinea a sustinut un discurs in sesiunea plenara a Forumului Financiar EUROFI, subliniind necesitatea consolidarii fiscale in paralel cu stimularea creditului pentru sectorul neguvernamental.

 

 

 


Share
 

 

Sursa: business24.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *