NANOTEHNOLOGIE: De unde vin inventatorii care ne-au schimbat viaţa

NANOTEHNOLOGIE: De unde vin inventatorii care ne-au schimbat viaţa

În 2000, SUA a lansat Iniţiativa Naţională Nanotehnologică pentru a avansa cu cercetările, dezvoltarea şi infrastructura nanotehnologică. Alte ţări din lume, de la Coreea de Sud până la Germania, au iniţiat programe similare. Pe măsură ce ne mutăm spre stiluri de viaţă tot mai digitale şi mobile, nanotehnologiei îi sunt recunoscute tot mai des proprietăţile care asigură viteză, durabilitate şi eficienţă energetică.

Dar ce este nanotehnologia şi care sunt ţările care conduc în inovarea sa? Nanotehnologia implică măsurarea, modelarea, manipulea şi crearea de materie la o scară de circa 1 pe 100 de nanometri în domenii precum ştiinţa, ingineria şi tehnologia. Un nanometru este a miliarda parte dintr-un metru. Grosimea unei foi de ziar are circa 100.000 de nanometri. Compararea unui nanometru cu un metru ar fi similară cu compararea unei bucăţi de marmură cu mărimea Pământului.

Inventatorii americani deţin mai bine de jumătate din brevetele pe nanotehnologie, urmaţi de Coreea de Sud cu 7,8%, Japonia cu 7,1%, Germania cu 6,2% şi China cu 4,9%. Chiar dacă SUA conduce în domeniul inovaţiilor nanotehnologice, Asia de Est şi-a consolidat eforturile în ultimii zece ani. Dacă în 2002 Asia de Est deţinea 11,3% din brevetele pe nanotehnologie ale lumii, în 2012 ponderea lor a crescut la 23,9%. America de Nord a crescut de la 47,5% în 2002 la 56,6% în 2012. Europa şi-a diminuat efortuile de inovare. Astfel că de la o pondere de 22,2% în 2002 a ajuns la 18,5% în 2012.

Click pentru mărireShare

 

 


 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *