Misterul rezolvării problemei clauzelor abuzive: ce şanse au clienţii să-şi primească înapoi banii încasaţi ilegal de bănci

Misterul rezolvării problemei clauzelor abuzive: ce şanse au clienţii să-şi primească înapoi banii încasaţi ilegal de bănci

Varianta finală a prevederilor legislative legate de eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, care ar urma să fie aplicată din iulie şi care ar putea băga în buzunarele clienţilor sute de milioane de euro din returnarea comisioanelor încasate abuziv de bănci, este încă „în ceaţă“, cu mai puţin de două săptămâni înainte de momentul implementării.
Bancherii au obţinut un răgaz de cinci luni, până în iulie, prin amânarea intrării în vigoare a unor prevederi din legea de aplicare a Codului de procedură civilă, care facilita eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, dar pe care băncile îl vedeau ca pe un generator de pierderi de sute de milioane de euro. Prevederile, a căror aplicare a fost amânată, îi împuternicesc pe judecători să oblige băncile să elimine o clauză abuzivă din toate contractele de acelaşi gen atunci când constatau existenţa acesteia într-un anumit caz.
Au existat discuţii legate de o eventuală amânare suplimentară. „Senzaţia mea este că se pregăteşte o nouă amânare, probabil pentru septembrie-octombrie. Dacă va fi aşa, vom fi în contratimp cu două directive care se pregătesc la nivel european, iar statul român ar putea să ajungă în situaţia de reclamat pentru o eventuală procedură de infrigement. Această amânare ar dezavantaja şi băncile, care în continuare pierd procese“, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Unii bancheri spun că prevederile legale ar putea intra, totuşi, în vigoare din iulie. Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, afirmă că nu are „nicio informaţie“ legată de aplicarea acestor prevederi.
BNR a fost de acord să întocmească un studiu privind clauzele abuzive din contractele băncilor, dar raportul nu era finalizat săptămâna trecută, după cum afirma Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor la ZF Bankers Summit 2013. „A urmat o rundă de discuţii între băncile comerciale şi BNR pentru a vedea dacă rezultatele studiului au surprins corect datele transmise de bănci. Acest studiu va merge la Ministerul Justiţiei şi Parlament“, a spus săptămâna trecută Gheţea.


Share

Sursa: zf.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *