Locuinţa viitorului – o simbioză între casă şi proprietar

Locuinţa viitorului – o simbioză între casă şi proprietar

Am putea oare locui într-o casă care să ne răspundă tuturor nevoilor, sau chiar să ni le ghicească înainte ca acestea să fie exprimate? O casă care să ne avertizeze când frigiderul nu este aprovizionat corespunzător sau care să ne ofere reţetele necesare în baza ingredientelor pe care le avem deja disponibile, dar mai ales ţinând cont de preferintele noastre culinare? Pare un fragment desprins din cărţile lui Philip K. Dick, însă viitorul se arată plin de speranţă în realizarea acestui deziderat.

 

Erau anii 1960 cand inventivii Hanna şi Barbera lansau un desen animat total opus „Familiei Flintstone”, celebrul deja „The Jetsons” – un spaţiu nou ce îi introducea pe copii în tehnologiile viitorului şi care a făcut ca mulţi dintre noi să întrebe dacă nu cumva tot ceea ce vedem la televizor va deveni realitate într-o bună zi.

Jonathan Cluts, director al departamentului de prototipuri şi strategii de la Microsoft, anunţă un nou proiect, sub forma unei „case digitale” ce va răspunde tuturor dorinţelor proprietarului.

Spre exemplu, dacă acesta va îmbrăca un pulover, casa va regla automat temperatura, în baza profilului prestabilit al posesorului.

Şi alte companii au imaginat case ale viitorului, în care tehnologia digitală va juca un rol de seamă; astfel, Corning, o firmă specializată în fabricarea ecranelor sensibile, din sticlă, a realizat un spectaculos film de prezentare care pune în lumină impactul, viitor şi posibil, al acestei tehnologii în viaţa oamenilor.

Deşi filmul arată o casă împânzită de touchscreen-uri, Bruce McMillin, profesor de informatică la Universitatea din Missouri spune că o viitoare casă digitală nu ar trebui să aibă toate aceste accesorii, ea adaptându-se mai degrabă în funcţie de personalitatea posesorului şi anticipându-i nevoile.

Astfel că, atunci când o persoana are un accident în interiorul casei, casa însăşi – prin sistemele hi-tech cu care este dotată – apeleaza automat salvarea pentru a-şi ajuta proprietarul.

Dincolo de scenarii demne de domeniul SF, proiectul unei case digitale este totuşi viabil, având în vedere ca deja companii renumite ca: Logitech, Control4, Ciil sau Sub-Zero au pus bazele unor gadget-uri ce ar putea fi incorporate foarte bine în prototipul unei case a viitorului.

În perioada cuprinsă între 2015 şi 2020 acest proiect ar putea fi materializat, cu condiţia de a fi rezolvată eterna problemă – cea a finanţării.

 

 

Share

 

 

 

Sursa: descopera.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *