Lege împotriva discriminării. Din decembrie, femeile vor plăti mai mult pentru RCA

Lege împotriva discriminării. Din decembrie, femeile vor plăti mai mult pentru RCA

Comisiile de specialitate din Parlament au avizat pozitiv legea care interzice calculul primei anuale în funcţie de sexul solicitantului. Din 21 decembrie se schimbă radical regulile pentru emiterea poliţelor de asigurare

Sexul solicitantului nu va mai fi un criteriu pentru stabilirea preţului asigurării.Prevederea se va aplica din 21 decembrie 2012, iar Comisia de Supraveghere a Asigurărilor spune că va emite în curând şi normele în acest sens. Curtea Europeană de Jus¬tiţie a dat, pe 1 martie 2011, un verdict în privinţa discrimi¬nărilor în funcţie de sex în materie de tarifare în asigurări.

Astfel, CEJ a anunţat că, după data de 21 decembrie 2012, companiilor de asigurări li se va interzice stabilirea preţurilor pentru produsele de asigurare pe baza unei evaluări a riscurilor fundamentată pe diferenţieri statistice în funcţie de sex.CEA, federaţia asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni, s-a declarat „dezamăgită” de decizia CEJ, care stipulează că societă¬ţilor de asigurări din Europa nu le va mai fi permisă utilizarea de factori actuariali şi statistici diferenţiaţi pentru cele două sexe în evaluarea riscurilor şi stabilirea cotelor de primă pentru asiguraţi.

„Decizia judecă¬to¬rilor CEJ de a nu recunoaşte genul ca factor legitim de dife¬ren¬ţiere a preţurilor pentru asigurări şi de a contesta faptul că tarifarea în asigurări se ba¬zează pe un proces echitabil de evaluare a riscurilor reprezintă o veste proastă pentru clienţii companiilor de profil”, a declarat Michaela Koller, director general, CEA.

Cu cât ar putea creşte preţul

Pe scurt, rezultatul acestei decizii va fi o creştere de până la 50% a sumelor pe care femeile vor trebui să le plătească pentru poliţele de asigurări auto.

În acelaşi timp, cu toate că interdicţia va mări beneficiile lunare pe care femeile le vor încasa la maturitatea poliţelor de asigurare de viaţă cu acumulare, primele de asigurare pe care acestea le vor plăti pentru astfel de produse vor creşte şi ele. CEA subliniază că utilizarea de statistici şi probe este indispensabilă în ştiinţa actuarială, iar genul s-a dovedit pe parcursul timpului unul din factorii cu impact evident asupra riscurilor preluate de asigurători în cazul produselor de asigurări auto, asigurări de viaţă la termen, asigurări de sănătate şi asigurări de viaţă cu acumulare.

Cu toate că asigurătorii îşi vor menţine produsele la preţuri cât mai competitive posibil, unele companii vor cunoaşte creşteri semnificative ale costurilor, o dată cu reevaluarea datelor, modificarea primelor şi a termenilor şi condiţiilor aferente poliţelor în cauză, dar şi cu marketingul necesara promovării unor anumite produse.

Deşi acestea vor reprezenta decizii comerciale ale fiecărui asigurător în parte, care vor conduce la creşteri generalizate de preţuri, în particular sunt aşteptate scumpiri ale poliţelor de asigurare pentru anumite grupuri, cum ar fi cel al tinerelor conducătoare auto, pe pieţele unde sexul este în prezent utilizat drept criteriu de tarifare.

Mai prudente decât bărbaţii

Datele statistice, dar şi alte studii psihologice şi sociologice arată că femeile conduc mai prudent şi sunt implicate mai rar în accidente rutiere decât bărbaţii.

„Dacă la calculul preţurilor nu se va mai ţine cont de aceste statistici, preţul unei poliţe de asigurare auto pentru femei ar putea creşte cu până la 25%, în general, iar pentru cele tinere, cu până la 50%, acestea urmând să fie incluse în aceeaşi categorie cu tinerii conducători auto, cea mai riscantă categorie de şoferi”, a punctat parlamentarul britanic Arlene McCarthy în luna februarie.De asemenea, în cazul poliţelor de asigurări de viaţă cu acumulare ajunse la maturitate, anuităţile lunare încasate de femei sunt în prezent mai mici decât cele încasate de bărbaţi, chiar dacă sumele totale strânse în conturi sunt aceleaşi pentru ambele sexe, din cauza speranţei de viaţă mai mari la femei (caz în care suma acumulată trebuie împărţită lunar pentru o perioadă mai lungă de timp).

Utilizarea aceloraşi tabele de mortalitate şi pentru femei, şi pentru bărbaţi va conduce, potrivit Asociaţiei Asigurătorilor Britanici, la o scădere a sumelor încasate lunar de bărbaţi cu 15% şi, totodată, la o creştere de până la 4% a sumelor încasate de femei. În schimb, speranţa de viaţă mai redusă a bărbaţilor ar influenţa statisticile de mortalitate
într-un mod negativ, ceea ce va conduce la prime de asigurare mai mari decât în prezent pentru aceleaşi sume acumulate în cazul femeilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

 

Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *