Fiindca primavara ne tot imbie cu temperaturi peste medie, ne gandim ca pana acum te-ai lasat mangaiat cel putin o data de razele soarelui pe balconul apartamentului si ti-ai imaginat cum ar fi sa ai o terasa generoasa, de unde sa-ti poti bea in liniste cafeaua de dimineata.
Suntem convinsi ca, in secunda doi, gandul ti-a zburat la dimensiunile nu tocmai generoase ale balconului, la problemele de izolare termica pe care le intampini pe timpul iernii si la praful si galagia din strada. Ei bine, pentru toate aceste dezavantaje exista ori solutii (altele decat inchiderea balconului), ori avantaje care cantaresc ceva mai mult, sau poate este vorba doar de o alta abordare a problemei.
Deficientele de confort termic le poti rezolva printr-o supraizolare pe peretele dinspre balcon. Stim ca blocurile mai vechi au aceasta problema si este serioasa (in special cele construite in perioada comunista), insa daca locuiesti intr-o dezvoltare imobiliara recenta si vrei sa-ti inchizi balconul din motive de confort termic, s-ar putea sa ai cateva idei preconcepute.
Intelegem si lipsa spatiului, la fel de problematica in cazul blocurilor vechi, desi nici cele noi nu o duc prea bine din cauza unor compartimentari ineficiente. Cu toate acestea, lipsa spatiului se poate rezolva printr-o amenajare facuta cu simt de raspundere (apropo, angajarea unui designer si reamenajarea unui spatiu mic te va costa mai putin decat inchiderea unui balcon!).
Sa trecem, deci, la avantaje. Un balcon deschis sau o logie inseamna, in primul rand, o iluminare naturala mult mai buna decat in cazul unei interventii. Nu te pacali singur! Inca un paravan de ferestre inseamna o filtrare in plus a luminii, necesitatea unui nou sistem de umbrire (storuri, perdele, etc.) si o camera in care se realizeaza efectul de sera pe timpul verii, ceea ce inseamna un plus de caldura si ventilatie deficitara, desi iarna s-ar putea sa-ti para mai avantajos. Oricum ar fi, resursele castigate iarna vor fi consumate vara prin sistemul de climatizare.
Praful si zgomotul pot fi oprite partial prin perdele de vegetatie, fara a fi nevoie de inchideri permanente. In plus, nu uita ca plasele de tantari sunt foarte utile, chiar si pentru a putea aerisi fara a lasa o cantitate mare de praf sa intre in casa.
Cel mai important avantaj, insa, este posibilitatea de a avea o oaza de relaxare, in aer liber, chiar si la bloc. Oricat de mic este spatiul, tot se poate amenaja ceva dragut si cu o investitie minima.
Sursa: casamea.ro