Harta clădirilor de birouri din România

Harta clădirilor de birouri din România

Cele mai dezvoltate oraşe din provincie, în ceea ce priveşte cererea şi oferta de spaţii de birouri moderne, sunt Cluj Napoca şi Timişoara, unde stocul cumulat este de peste 250.000 mp, potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de CBRE România.

Numărul limitat de spaţii în construcţie în Timişoara, cumulat cu o cerere constantă din partea chiriaşilor, ar putea transforma această piaţă într-una favorabilă proprietarilor. Oraşele importante din România pentru segmentul BPO (Business Process Outsourcing) şi SSC (Shared Service Outsourcing) sunt Bucureşti, Cluj Napoca şi Timisoara, unde importante companii internaţionale au deschis astfel de centre. În plus Iaşiul devine din ce în ce mai atractiv, în condiţiile unei disponibilităţi constante a forţei de muncă.

Chiriile pentru spaţiile de clasa A oscilează între 14 – 18 euro/mp în Bucureşti şi 11 – 13,5 euro/mp în Cluj Napoca şi Timişoara. Chiriaşii de tip ancora (de peste 4.000 mp) pot obţine în Bucureşti importante facilităţi financiare, care coboară chiria netă efectivă cu până la 15% faţă de chiria cerută. În celalte oraşe mari din România, disponibilitatea limitată a acestui tip de spaţii mari de birouri, determină prelungirea procesului de semnare a contractului de închiriere.Capitala continuă să fie o piaţă a chiriaşilor având în vedere rata de neocupare de 15,4%. Aici, chiriaşii au la dispoziţie o varietate mare de spaţii de birouri disponibile, în aproape toate sub-zonele importante. Nivelul relativ scăzut al spaţiilor aflate în construcţie, cu termen de livrare în 2014 ar putea contribui la o echilibrare a pieţei între proprietari şi chiriaşi până la sfârşitul lui 2014.

În total, stocul modern de spaţii de birouri în România este estimat la 2,58 milioane de mp cu o rată de neocupare medie de 14,2%.

 

 

 

 

 

 

 


Share
 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *