Harta banilor europeni. Sursele de finantare pentru 2013 – 2014

Harta banilor europeni. Sursele de finantare pentru 2013 – 2014

Business24 a realizat „calendarul” complet al fondurilor europene cu axele pe fiecare program operational pe care se pot depune, in prezent, cereri de finantare.

Romania a reusit sa atraga 19,11% din fondurile structurale pe care UE le pune la dispozitie. Programul cu cea mai mare rata de absorbtie este Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative cu 27,10%.

La polul opus este Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) cu 6,77%, program care este suspendat, insa, de mai bine de doi ani.

Programul Operational Regional (POR)

Programul beneficiaza de o alocare bugetara de 16,5 miliarde de euro. Din acesti bani, Romania a atras, pana la finalul lunii iulie, 35,35%.

Programul Operational Sectorial Mediu

Pentru POS Mediu, Romania are la dispozitie in actualul exercitiu bugetar peste 20 de miliarde de euro, din care a atras 18,23%.

Programul Operational Sectorial Transport

POS Transport este unul din cele mai importante programe structurale ale Romaniei. Fondurile pe acest program au fost deblocate in iunie. Finantarea pentru acest program in exercitiul 2007-2013 este de 20,3 miliarde de euro, iar rata de absorbtie este de 14,35%

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)

Prin acest program, Comisia Europeana pune la bataie 11,3 miliarde de euro pentru 2007-2013. In prezent, rata de absorbtie este de 17,68%.

Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE)

Programul este blocat din 2010, de cand Comisia Europeana nu a mai rambusat bani pentru proiectele depuse pe POS CCE din cauza neregulilor gasite. Se adreseaza in mod special companiilor, si beneficiaza de o finantare de peste 11 miliarde de euro. In prezent, rata de absorbtie este de 6,77%.

Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative

Acest program are o finantare de 926 de milioane de euro si o rata de absorbtie de 27,10%. In prezent, toate liniile de finantare prin acest program sunt inchise.

Luna iulie este una de bun augur pentru incasarile din fonduri europene. Dupa ce au fost reluate platile pe cele mai importante programe operationale, incep sa se vada rezultatele in nivelul rambursarile de la UE.

Comisia Europeana a rambursat Romaniei in luna iulie peste 730 de milioane de euro, in contextul in care din cele sapte programe operationale unul singur mai este blocat. Nivelul a fost ridicat foarte mult de POS Transporturi, program prin care au intrat in tara luna trecuta 360 de milioane de euro.

 

 

 


Share
 

Sursa: business24.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *