Finanţele introduc plata anuală pe câştig

Finanţele introduc plata anuală pe câştig

Ministerul Finanţelor a renunţat la iniţiativa de impozitare a fiecărei tranzacţii în câştig, criticată de jucătorii din piaţa de capital, şi propune ca impozitarea profitului să fie făcută anual.

Astfel, brokerii vor determina câştigul net anual sau pierderea netă ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului trecut până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, se arată într-un nou proiect de modificare a Codului Fiscal.

Potrivit proiectului precedent de modificare a Codului Fiscal, prezentat marţi, societăţile de brokeraj urmau să reţină un impozit anticipat de 16% pentru fiecare tranzacţie pe profit, prevedere care a atras imediat nemulţumirea brokerilor şi investitorilor din piaţa de capital. Aceştia au afirmat că o astfel de măsură va descuraja investitorii să tranzacţioneze şi va încetini dezvoltarea bursei, şi aşa greoaie, şi au propus revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%.

Atât vechiul proiect, cât şi noua propunere elimină obligativitatea plăţilor trimestriale în ceea ce priveşte impozitul pe profit.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori, Lucian Anghel, s-a întâlnit miercuri cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea pentru a discuta pe tema noilor prevederi propuse. După întâlnire Anghel a afirmat că există disponibilitate din partea Finanţelor pentru a renunţa la propunerea de impozitare pe fiecare tranzacţie în câştig.

În noul proiect se spune că fiecare intermediar va calcula câştigul/pierderea la fiecare tranzacţie efectuată pentru clienţi, va calcula totalul câştigurilor/pierderilor pe tot anul, după care va transmite în formă scrisă către fiecare contribuabil informaţiile privind rezultatul tranzacţiilor efectuate în cursul anului.

Ultimul pas este depunerea la Fisc a unei declaraţii informative privind totalul câştigurilor/pierderilor pentru fiecare contribuabil.

Legislaţia actuală stabileşte că fiecare investitor pe piaţa de capital este obligat să calculeze, să declare trimestrial câştigul acumulat şi să plătească, tot trimestrial, impozitul aferent. O altă declaraţie este depusă pentru întregul an, în baza acesteia urmând să se realizeze regularizarea.

Brokerii considera că reţinerea unui impozit anticipat de 16% pentru fiecare transfer bursier în profit îi va descuraja investitorii să tranzacţioneze şi va încetini dezvoltarea bursei, şi aşa greoaie. Ei recomandau revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%.

După iulie 2010, când au fost introduse declaraţiile trimestriale şi a fost adus la acelaşi nivel impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor, rulajele pe bursă au scăzut aproape la jumătate.Lichiditatea a mai revenit pe creştere doar de la finalul lunii ianuarie 2011, odată cu listarea Fondului Proprietatea, care i-a stimulat pe investitori să fie mai activi la tranzacţionare.

 

 

 

Sursa: incomemegazine.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *