Finanţele au publicat proiectul ordonanţei privind plata TVA la încasarea facturii. Cum se aplică sistemul plăţii TVA la încasare?
Postat de Fastimo in aug. 16, 2012 in Uncategorized | 0 comentarii
Ministerul de Finanţe a publicat joi pe site-ul instituţiei proiectul de ordonanţă pentru plata TVA la încasarea facturii. FMI a agreat în discuţiile cu autorităţile române plata TVA la încasare din ianuarie 2013.
Cum se aplică sistemul plăţii TVA la încasare:
Se aplică în cazul firmelor cu cifra de afaceri de sub 2,25 mil. lei (echivalentul a 500.000 de euro);
Baza de referinţă este cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012;
Firmele care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 ianuarie 2013 trebuie să depună la Fisc, până la 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 nu depăşeşte plafonul de 2,25 mil. lei.
Companiile care depăşesc în cursul anului plafonul de 2,25 mil. lei trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care a depăşit plafonul, o notificare din care să rezulte cifra de afaceri realizată;
Sistemul TVA la încasare se aplică numai operaţiunilor din ţară pentru care locul livrării bunurilor sau prestării serviciilor se consideră a fi în România;
Sistemul TVA la încasare nu se aplică:
– în cazul livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar de către persoana impozabilă eligibilă pentru aplicarea sistemului TVA la încasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice autorizate, liber profesionişti şi asocieri fără personalitate juridic;
– în cazul livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii supuse taxării inverse;
– în cazul livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii care sunt scutite de TVA;
– în cazul operaţiunilor supuse regimurilor speciale.
În cazul operaţiunilor supuse sistemului TVA la încasare, cota aplicabilă este
cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia situaţiilor în care este emisă o factură sau este încasat un avans, înainte de data livrării/prestării – în acest caz se aplică cota în vigoare la data la care a fost emisă factura sau la data la care a fost încasat avansul.
Plata TVA la încasarea contravalorii facturii, şi nu la emitere, în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 de euro, va implica la început anumite costuri administrative, însă acestea sunt mult mai mici comparativ cu beneficiile în cazul companiilor oneste, consecinţe negative urmând să apară pentru cei care folosesc în prezent facturi fictive, spune Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, responsabil cu politica fiscală. Citiţi în Ziarul Financiar de vineri un interviu detaliat cu Liviu Voinea.
Sursa: zf.ro
Share