Etajere suspendate

Contact

Etajere de perete
Etajerele sunt piese care apar oriunde în locuinte : holul de intrare, living room, bucatarie, baie, scari… Ne permit sa ne exteriorizam si sa expunem la propriu o parte din personalitatea noastra prin obiectele pe care le asezam pe ele : carti preferate, suveniruri din diverse calatorii ramase în suflet, obiecte decorative din stilul preferat si în culorile preferate. Sunt foarte practice, usor de modulat si pot face diferenta între o amenajare anosta si una interesanta. De exemplu, etajerele modulabile Tangram de la Lago, create în 2002 impresioneaza si astazi, dând farmec unei încaperi prin simpla lor prezenta. Au la baza un joc simplu de triunghiuri si patrate cu care se pot crea nenumarate configuratii.

Etajerele suspendate pot da un plus de personalitate încaperii. Sunt foarte usor de confectionat si, spre deosebire de alte piese de mobilier, le puteti vopsi usor si uniform, în orice nuanta doriti pentru a se asorta cu restul interiorului. Daca amplasati panourile astfel încât sa obtineti un joc de casete, adaugati o nota originala aplicând un fragment de tapet sau un autocolant decorativ în spatele uneia dintre casete. Pentru un aranjament stabil si perfect geometric, dupa ce realizati o schita pe hârtie, mai aveti nevoie de un echer si un boloboc pentru a fixa toate placile la 90°.

Putem sa organizam foarte usor orice spatiu si cu niste simple polite sau etajere deschise. Atent pozitionate, ele redau o atmosfera ordonata, aerisita si în acelasi timp avem lucrurile necesare în permanenta la îndemana.

 

Intr-o familie, înainte de a începe aranjarea politelor, trebuie sa va gânditi cine foloseste cel mai mult spatiul în care le fixati si ce înseamna « la îndemâna » pentru acea persoana. De exemplu, în camera copilului nu asezam etajerele la o înâltime de 1,5 m, desi înâltimea este doar unul dintre aspecte. De asemenea grupati obiectele : vaze, lumânari, romane, carti de arta… Aranjati si în functie de culori. Toate acestea vor da un aspect de unitate si va ajuta sa gasiti obiectul dorit dintr-o privire. O tendinta generala este împrastierea lucrurilor în toate colturile etajerelor : daca avem doua vaze, doua lumânari, tendinta este sa le asezam câte una în fiecare parte, în ideea ca simetria înseamna aranjament decorativ. Nu tot timpul!

Etajerele pot fi armonios transformate în sertare suspendate. Peretele are un aspect aerisit, vesel si aveti posibilitatea sa stocati obiecte atât în interior cât si deasupra. De asemenea va puteti crea un colt de poveste prin placi cu forme inedite si o pictura murala. In general o adâncime a etajerei înte 15 – 25 cm ar trebui sa fie suficienta pentru orice obiecte sau tipuri de carti. Pentru un aspect si mai elegant puteti opta pentru polite de doar 10 cm adâncime dar 2 – 3 m lungime (polita poate merge chiar de-a lungul întregului perete) , pe care puteti aseza fotografii, tablouri.

Exista configuratii speciale pentru stocarea CD-urilor sau a DVD-urilor, nu doar a cartilor si revistelor. Folositi-va de înaltimea peretelui, deoarece nu toate lucrurile trebuie sa fie la îndemâna. Cele folosite mai rar se pot afla si pe etajere mai înalte, mai greu accesibile, însa care încadreaza frumos peretele. Puteti alterna polite deschise cu casete cu usi.

pentru obiectele care preferati sa nu fie la vederea oricarui musfir dar totusi usor accesibile daca le folositi frecvent. Prin aceasta alternanta puteti obtine jocuri vizuale placute si un aspect decorativ.

Etajerele pot fi simple si discrete sau complexe, cu forme revolutionare si surprinzatoare. Cu sau fara echere, din lemn, sticla sau metal, lacuite sau brute, colorate, drepte, curbe, înclinate sau care sfideaza gravitatia… le gasim în toate formele si culorile si le putem adapta usor la orice interior. Arhitectul-designer Ron Arad a creat în 1993 etajera Bookworm, devenita celebra prin forma sa inedita si a atras atentia asupra faptului ca nu trebuie sa ne limitam la liniile drepte si planurile orizontale pentru a expune cartile. Totul e sa adaugam mici elemente de sustinere, iar ansamblul poate lua orice forma.

Si de la a ne juca cu formele, putem ajunge la minimalizarea lor, pâna la etajere invizibile sau « plutitoare ».

Este de fapt un truc foarte simplu : o consola realizata din doua placi de metal rezistent, destul de subtiri încât sa le fixam între coperta si continutul primei carti, iar urmatoarele carti se stivuiesc pur si simplu. Aspectul de plutire intriga orice privire. Elementele de prindere în perete servesc si ca suport pentru coperta de dedesubt.

O simpla placa, indiferent de material poate deveni interesanta daca folosim niste console (suporti, echere) deosebite: elegante, subtiri, elaborate, colorate, jucause… IKEA are o gama larga de polite din PAL melaminat si console atragatoare.

In prezent exista numerosi distribuitori sau fabricanti de mobilier din PAL sau lemn masiv, de unde puteti achizitiona panouri standard sau taiate si confectionate la comanda, precum si accesorii si vopsele utile în cazul în care va hotarâti sa va creati propriile etajere.

Sursa: www.4interior.ro

Share