Din culisele companiilor: Cum construiesti un brand profitabil
Posted by Fastimo on oct. 17, 2012 in Uncategorized | 0 comments
„Gandesc, deci exist”, teza consacrata de filozoful si matematicianul Rene Descartes, se poate traduce in lumea corporatiilor drept „comunic, deci exist”.
Fara o promovare strategica a produsului, nu exista vanzari. Iar cuvantul principal in jurul caruia se bazeaza intregul proces de comunicare si promovare este „brandul”.
„Nu exista vanzare fara marketing si fara comunicare de brand”, spune Iuliana Butuc Cerchez, director de comunicare la Gecad, cu opt ani de experienta in comunicare si branding pentru companii tehnologice, de e-commerce si servicii financiare. Ea a explicat, pentru Business24, ce inseamna un brand, cand se impune rebranduirea companiei si care sunt costurile acestui proces.
Brandul, de la notiune abstracta, la catalizator al profitului
Brandul te ajuta sa te evidentiezi printre sute de alte produse, ceea ce inseamna ca poti inregistra vanzari mai mari decat principalii tai competitori si, implicit, sa ai un profit mai mare decat acestia.
„La inceput, in cadrul startup-urilor, brandul este partea vizuala, adica promisiuna produsului, dar si povestea din spatele acestuia”, spune Cerchez. Aceasta ii sfatuieste pe antreprenori sa inceapa sa faca branding personal, prin networking, prin schimburi de carti de vizita sau prin LinkedIn si, dupa ce au construit un brand personal suficient de cunoscut, sa il transfere catre brandul produsului.
Totusi, avertizeaza specialista, „antreprenorul respectiv nu ar trebui sa lase brandingul personal pe primul loc pentru foarte multa vreme ci, in momentul in care produsul sau este pregatit de lansare, sa isi asocieze numele propriu de produsul respectiv. Se face transfer de brand, de la cel personal la cel catre companie si invers”, puncteaza Cerchez.
Pana la urma, diferenta dintre PR si branding este una majora, explica directorul de comunicare de la Gecad. „Nu toti inteleg valoarea unui brand si multi vor, poate, doar sa faca PR, adica sa se vada in ziare, dar acest lucru nu este singurul lucru pe care il poate face departamentul respectiv”. Spre deosebire de PR, brandingul are la baza o strategie mult mai complexa si include atat procesul de comunicare, cat si actiuni de marketing.
Aneta Bogdan, Managing Partner al firmei de consultanta in strategie si design de brand Brandient, unul dintre pionierii care au facut cunoscute notiunile de brand si branding pe piata locala, spunea ca „brandingul, din perspectiva managementului, este o practica prin care se construiesc relationari intre un producator, un produs, o campanie, un om si o audienta potentiala. Aceasta relatioanare poate fi rezultatul unei investitii, de aceea se asteapta un profit, crearea unei valori suplimentare”.
De ce este bine sa faci branding pe timp de criza?
Brandul se alege tinand cont de cateva criterii simple: trebuie sa fie usor de retinut; sa fie sugestiv in limba engleza sau in limbi de circulatie internationala.
„Nu trebuie sa conduca spre crearea de continuturi negative in unele limbi straine si trebuie sa comunice, pe cat posibil, specificul produsului si domeniul din care face parte”, spune Iuliana Cerchez.
Exemplul Daciei Nova sau al Mitsubishi Pajero sunt reprezentantive pentru modelul „asa nu”. Nova inseamna, in limba spaniola „nu merge” iar pajero are conotatii sexuale, in aceeasi limba.
Aceasta recunoaste ca notiunea de brand a fost necunoscuta antreprenorilor romani pana acum aproximativ 15 ani si „trebuie sa mai prindem din urma piata”. Chiar si mai putin cunoscuta este „rebranduirea”, o procedura vitala pentru companii, in anumite conditii.
Sursa: business24.ro
Share