De vorba cu Lucian Trofin, despre potentialul de business al mancarurilor sanatoase

De vorba cu Lucian Trofin, despre potentialul de business al mancarurilor sanatoase

Mancarea „fast-food” sanatoasa este o afacere cu potential urias in Romania. O spune chiar Lucian Trofin, directorul general Eisberg, omul care a vazut in urma cu mai bine de patru ani un anumit tip de comportament al consumatorului roman.

Nu a stat pe ganduri si a adus in Romania prima companie care promoveaza salatele „ready-to-eat” pe plaiurile autohtone, iar acum profiturile cresc de la an la an.

„Desi poate parea ciudat, romanii au o preferinta pentru frunzele sensibile, in special rucola. (…) Trebuie mentionat si faptul ca rucola si spanacelul sunt, in ciuda aparentelor, salate consumate de multa vreme in Romania”, puncteaza omul de afaceri.

In plus, faptul ca se afla la conducerea Eisberg se afla in stransa legatura cu preferinta sa pentru mancaruruile sanatoase: „Timpul liber este intr-adevar o problema insa varietatea de produse sanatoase de pe piata face putin probabil sa vrei si sa nu poti. In supermarket ai o abundenta de legume si de fructe iar la restaurant ai minim 4-5 salate ca fel principal, fara sa punem la socoteala si cele de ‘side dish'”, spune Lucian Trofin, intr-un interviu acordat Business24.

In 2009 principalii dumneavoastra parteneri erau McDonald’s si Snack Attack. Ce s-a schimbat de atunci, cat de tare v-au afectat schimbarile din piata si care sunt principalii parteneri ai Eisberg in 2013?,

In 2013 suntem prezenti in toate lanturile de retail si in majoritatea celor de sistem. Volumele au crescut in cazul tuturor clientilor.

Schimbarile dramatice din ultimii 4 ani ne-au intarit pozitia de ‘partener de incredere’ al clientilor nostri, dar au afectat puternic modul de distributie, de prezentare si de comunicare de la noi la raft si mai departe pana la consumator.

Poate cea mai importanta schimbare o reprezinta ponderea permanent crescatoare a canalului de retail, care in acest moment domina mix-ul nostru de vanzari. Printre cei mai importanti parteneri ai nostri se numara Mega Image si Carrefour pentru care dezvoltam produse de tip „private label”.

Cum a evoluat segmentul pe care v-ati dezvoltat, de la intrarea pe piata romaneasca pana in 2013?

Noi ne adresam oamenilor ocupati, interesati de un stil de viata sanatos, care vor sa economiseasca timp. Piata este in continua crestere, in prezent numarand peste 400 000 de consumatori unici. Acestia sunt concentrati in special pe Bucuresti.

Din urma vin Moldova si Banatul. Zona rurala este inca neatinsa. Deci exista un potential foarte mare de crestere. Consumatorilor individuali li se adauga cei din horeca (hoteluri, restaurante) si marile lanturi de retail.

Salatele precum rucolla sau baby spanac nu sunt tocmai o alegere comuna, in Romania. Cum evolueaza totusi, vanzarile dumneavoastra?

Desi poate parea ciudat, romanii au o preferinta pentru frunzele sensibile, in special rucola. Daca din celelalte tipuri de salata vindem cantitati aproximativ egale in cazul rucolei putem remarca o usoara crestere. Aceasta preferinta poate fi explicata si prin faptul ca publicul Eisberg este unul educat, deci care cumpara informat si nu se teme sa experimenteze.

Trebuie mentionat si faptul ca rucola si spanacelul sunt, in ciuda aparentelor, salate consumate de multa vreme in Romania. Adevarat ca se numeau voinicica sau spanacul se manca batran. Sa nu uitam de frunzele de papadie care sunt consumate ca salata in mediul rural la acest moment. O ruda mai salbatica a spanacelului, untisorul, este folosit dar nu ca salata ci ca ingredient in ciorbe.

Ati fost prima companie care a promovat salatele ready-to-eat in Romania?

Da. Suntem un continuare un comunicator activ pentru acest tip de produse, atat in media cat si pe alte canale B2B si B2C.

Ce v-a determinat sa aduceti un astfel de business, pe atunci, in Romania?

Simplu: cererea pietei. Tanara, timida, cu volume mici ( in continuare mici fata de Europa de vest) dar cu potential de crestere.

Sunteti si dumneavoastra adeptul mancarii sanatoase, dar va confruntati cu problema pregatirii ei?

In mod cert sunt adeptul mancarii sanatoase, iar faptul ca manageriez un astfel de business ma face si mai atent la modul de alimentatie. Timpul liber este intr-adevar o problema insa varietatea de produse sanatoase de pe piata face putin probabil sa vrei si sa nu poti.In supermarket ai o abundenta de legume si de fructe iar la restaurant ai minim 4-5 salate ca fel principal, fara sa punem la socoteala si cele de side dish.

Va considerati un antreprenor vizionar?

Fara sa fiu modest, consider ca aportul meu ca General Manager a contat in ceea ce inseamna Eisberg in acest moment pe piata romaneasca. Am mizat pe un produs si o categorie de public cu un potential de crestere foarte mare. Drept dovada este un business care inregistreaza o evolutie de an la an.

Eisberg este prima dumneavoastra afacere? Daca nu, ce experienta aveti in mediul de business?

Eisberg nu este o afacere proprie. Eu manageriez filiala din Romania a firmei mama care este de origine elvetiana.

Ce planuri aveti pentru Eisberg Romania in 2013 si mai departe?

Sa ne continuam munca de dezvoltare a pietei si sa aratam romanilor ca salata poate fi o mancare delicioasa. De asemenea, este important sa crestem numarul persoanelor interesate de un stil de viata sanatos. Un alt obiectiv il reprezinta dezvoltarea produselor pe care le desfacem in marile lanturi de retail si sa venim in intampinarea nevoilor partenerilor nostri de business.

 

 

 

 

 

 

 


Share
 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *