De anul viitor, ”contorul inteligent” de energie electrică. Fiecare român își va putea alege furnizorul

De anul viitor, ”contorul inteligent” de energie electrică. Fiecare român își va putea alege furnizorul

Din 2014, românii vor beneficia de contoare inteligente de energie electrică, ce vor permite fiecărui consumator final să-şi aleagă furnizorul, potrivit lui Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Acesta a explicat zilele trecute, la Conferinţa Naţională a Asociaţiilor de Proprietari, că prin metodologia de stabilire a tarifelor pentru operatorii de distribuţie ”a fost impulsionat” programul de instalare a contoarelor inteligente pentru energie electrică, program care trebuie finalizat în proporţie de 80% până în anul 2020.

”Contorul inteligent nu doar că stabileşte o legătură corectă şi transparentă între furnizor şi consumator, dar dă şansa românului, consumator final, de a-şi alege furnizorul. Trebuie să acceptăm, din nefericire, că în România, în ciuda paşilor importanţi de liberalizare a pieţelor de energie, consumatorul final, cetăţeanul român, este încă captiv”, a subliniat el.

Contorul va fi introdus începând de anul viitor. Acest lucru va permite fiecărui consumator să-şi aleagă furnizorul, fără să schimbe neapărat contractul. ”Când vom da posibilitatea ca fiecare consumator să-şi schimbe furnizorul după preţ, nu se mai poate fura şi vom avea calitatea serviciului corespunzătoare”, a mai spus Calotă.

Altfel, pe linie de gaz metan, a spus el, se încearcă ţinerea în frâu a creşterii preţului, gazul aflându-se pe agenda de liberalizare, de convergenţă a preţurilor cu piaţa internaţională.

 

 

 

 


Share
 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *