Cum vor evita taxa la dublu pe sanatate proprietarii care inchiriaza case
Postat de Fastimo in sept. 20, 2013 in Uncategorized | 0 comentarii
Romanii care, pe langa salariu, obtin si venituri din inchirierea de locuinte vor plati de doua ori contributii la asigurarile de sanatate, in limita a cel mult 611 lei pe luna. Efectul pe piata imobiliarelor: chirii mai mari si evaziunea mai multa. In plus, specialitii in fiscalitate ridica mai multe semne de intrebare precum: De ce daca ai contract de munca si PFA platesti si daca ai contract de munca si castiguri de capital, cum ar fi dividendele, nu platesti?
Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta care introduce taxe suplimentare pe chirii dupa negocierile cu FMI.
Baza de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate aferente acestor venituri se stabileste la fel ca in cazul contributiilor pentru pensie (CAS), limitata la cinci salarii brute. Practic, un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurari de sanatate cu o suma cuprinsa intre 41 si 611 lei pe luna.
„Baza de calcul propusa este avantajoasa pentru proprietarii care inchiriaza mai multe proprietati sau pentru cei care inchiriaza imobile scumpe. Proprietarii care inchiriaza 5 sau 10 locuinte, acestia nu platesc un impozit pentru CAS mai mare de 611 lei pe luna indiferent de suma incasata din chirii. In schimb, daca o persoana inchiriaza o proprietate cu 100 de euro nu poate plati mai putin de 41 de lei, chiar daca valoarea tranzactie nu atinge salariul de baza minim brut pe tara (750 de lei)”, a mai spus Alina Petrescu, manager Imobiliare.NET.
Ce „tactici” vor folosi proprietarii pentru a „fenta” sistemul
Practic, Guvernul incerca sa faca rost de bani la bugetul de sanatate si din „piatra seaca”. Efectul ar putea fi, in schimb, unul de bumerang asupra bugetului si asupra pietei.
Pe de o parte, proprietarii ar putea sa apeleze, pentru a-si recupera banii, la marirea chiriei.
„Probabil ca foarte multi proprietari vor solicita de la clientii lor, de la chiriasi, marirea chiriei cu un cuantum care sa fie echivalent cu suma pe care ei trebuie sa o plateasca suplimentar la stat”, a explicat pentru Business24 consultantul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.
Pe de alta parte, o parte din proprietari pot alege sa nu isi declare veniturile, sau sa declare o suma mai mica.
„Sau vor trece spre piata gri sau piata neagra, piata gri insemnand declararea respectivului contract de inchiriere la autoritatile fiscale la un pret subevaluat sau nedeclararea contractului respectiv. In ultimii ani se inregistrare o micsorare numarului celor care erau pe piata neagra sau gri. Acum probabil ca o sa se inverseze tendinta”, a completat Zilisteanu.
Gabriel Biris: Este o carpeala
De cealalta parte, specialistii in fiscalitatea atrag atentia unor „scapari” in sistemul de incasare a asigurarilor de sanatate. Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate subliniaza, prin mai multe intrebari, tratamentului inegal pe care o asemenea masura il provoaca:
„De ce daca ai contract de munca si chirii platesti, daca ai contract de munca si drepturi de autor nu platesti? De ce daca ai contract de munca si PFA platesti si daca ai contract de munca si castiguri de capital nu platesti? De ce nu platesti pentru veniturile din dividende care sunt la fel ca si chiriile nu platesti? De ce primesti aceeasi asigurare si daca ai un contrat de munca cu un salariu minimi si daca ai un salariu de 5 milioane de euro?”.
Tweet
[facebook
Sursa: business24.ro