Cum va arăta mallul de pe fosta platformă Tractorul Braşov

Cum va arăta mallul de pe fosta platformă Tractorul Braşov

Immochan, divizia imobiliară a grupului Auchan, a obţinut pre-certificarea BREEM, care atestă impactul pe care clădirile îl au asupra mediului, pentru proiectul Coresi ce va fi construit pe fosta platformă Tractorul Braşov. Acesta va fi primul centru comercial cu o astfel de certificare.

Designul proiectului a fost conceput de biroul de arhitectură Sua Kay din Portugalia în parteneriat cu societatea locală Alter Ego. Conform standardelor BREEAM Europe Commercial 2009, Coresi a fost evaluat la nivelul «Very Good».

BuildGreen, care a realizat procesul de pre-certificare, a avut în vedere în analiza sa, în primul rând, impactul proiectului asupra mediului şi reutilizarea urbană a terenului, Coresi fiind construit pe o fostă platformă industrială. „Eficienţa energetică a centrului comercial va fi asigurată de izolaţia şi instalaţiile inovante aduse proiectului. Lumina naturală, reutilizarea apelor, ambientul prietenos şi crearea unei cladiri cu consum redus vor oferi clienţilor şi chiriaşilor confortul şi bunăstarea de care au nevoie“, precizează reprezentanţii Immochan.

Grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, a anunţat că va investi 55-60 mil. euro în dezvoltarea primei etape a proiectului Coresi. Suma este redusă la jumătate faţă de planurile pe care le aveau foştii proprietari. În această fază vor fi utilizate doar 24 de hectare din cele 100 ha achiziţionate la începutul anului de la fondul de investiţii Centtera Capital Partners.Prima etapă a proiectului se va întinde pe o suprafaţă de 55.000 mp şi va cuprinde un hipermarket Auchan, cu o suprafaţă de vânzare de 13.000 mp, o galerie comercială de 25.000 mp închiriabili, 3.000 de locuri de parcare şi un parc de retail ce va găzdui un operator de bricolaj, un restaurant drive-in, operatorul de întreţineri şi reparaţii auto Norauto, o benzinărie şi un retailer de mobilă.

Această fază este similară cu proiectul gândit de echipa Centtera, care deţinea fosta fabrică braşoveană prin intermediul firmei Flavus Investiţii. Acţionarii fondului, care au cumpărat fabrica la licitaţie în 2007 pentru 77 mil. euro, au decis să se retragă din proiect chiar dacă aveau 75% din mall preînchiriat, iar împrumutul bancar era asigurat.

Francezii au anunţat că vor demara lucrările de şantier până la sfârşitul anului, finalizarea mallului fiind programată pentru sfârşitul anului 2013.

Ce va mai cuprinde proiectul-gigant

Întregul proiect Coresi va fi împărţit în cinci etape a căror dezvoltare va necesita circa zece ani. Etapa a doua va cuprinde tot o zonă comercială, întinsă pe 15 hectare, ce va acomoda un operator specializat în amenajarea locuinţei şi unul de îmbrăcăminte.

Ulterior acestei etape se va demara construcţia a circa 3.000 de locuinţe pe 26 ha, jumătate din câte erau programate în vechiul proiect.  Urmează o zonă de birouri întinsă pe 11 ha şi un parc industrial pe alte 11 ha, în care se speră aducerea unor producători, însă dacă nu va exista interes pe această zonă se va opta pentru spaţii logistice.

Francezii de la Auchan au un buget de 150 mil. euro pentru extinderea numărului de hipermarketuri la 15 până în 2015. Anul acesta vor mai deschide hipermarketul de la Giuleşti, de pe fosta fabrică Grantmetal.

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

 

Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *