Cum iei credit dacă ai restanțe la bănci

Cum iei credit dacă ai restanțe la bănci

Băncile sunt mai flexibile decât par. Pentru un client în plus sunt dispuse să îi ierte acestuia „escapadele” de neplată a ratelor.

 

Propunerea recentă a preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, de a scoate de la Biroul de Credit unii clienţi după mai puţin de patru ani, a născut speranţe mari printre cei cu întârzieri la plata creditelor.

Nici acum lucrurile nu stau chiar atât de rău. Credite se dau şi pentru cei care au restanţe, însă în anumite condiţii. „Aproape toate băncile şi-au definit un nivel de toleranţă la întârzieri. De exemplu, dacă un client are patru credite şi a întârziat de trei ori la unul din ele, e un client creditabil”, spune Anca Bidian, director general al brokerului de credite Kiwi Finance.

„În opinia mea, vor deveni şi mai creditabili, deoarece încep să constituie o masă critică. Sunt 700.000 de restanţieri înregistraţi la Biroul de Cre dit, care trebuie rebancarizaţi. În plus, acordarea de credite către restanţieri e o practică internaţională. Dar dobânda e mai mare”, explică ea. De aceeaşi părere este Alin Iacob, redactor şef conso.ro.

„S-a ieşit din zodia absurdului la multe bănci. Dacă ai doi lei restanţă la un credit sau ai ajuns din greşeală în Biroul de Credit nu mai eşti necreditabil, situaţia este analizată serios”, a spus el.

Cum judecă băncile

La Volksbank, restanţele mai vechi de doi ani nu sunt luate în considerare. Sunt deci bănci care aplicau propunerea preşedintelui ARB dinainte de apariţia ei. Întârzierile sub 30 de zile nu sunt o problemă în accesarea unui credit, iar pentru cei cu restanţe de peste 30 de zile şi mai recente de doi ani este important ca ele să fie achitate.

Persoanele care au restanţe active, oricât de mici, nu sunt acceptate. Raiffeisen judecă separat fiecare caz. „Analizăm comportamentul de plată pe baza informaţiilor înscrise la Biroul de Credit şi putem refuza acordarea unui credit dacă solicitanţii au avut constant probleme”, afirmă reprezentanţii băncii.

Nici vorbă, însă, de respingerea din start a dosarului. Situaţia este asemănătoare la BRD. „Nu refuzăm din start acordarea de credite celor înscrişi în Biroul de Credit. În funcţie de natura, motivul şi valoarea sumelor care nu au fost plătite la timp, putem lua decizia de a credita sau nu. Dacă întârzierile au fost unele motivate, întâmplătoare, şi dacă la momentul cererii nu mai există restanţe, decizia poate fi favorabilă”, spune Adrian Jantea, Director Promovare şi Distribuţie Persoane Fizice în BRD.

Sursa: EVZ.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *