Cum fac un IT-ist şi un economist sute de mii de euro din agricultură

Cum fac un IT-ist şi un economist sute de mii de euro din agricultură

Un inginer IT a demarat în urmă cu aproximativ 4 ani un business cu plante aromatice şi medicinale. Treptat s-a transformat în producător de legume organice pe care le vinde online. Din septembrie, va lansa împreună cu un mare producător local murături şi ghiveci.

În urmă cu patru ani, Andrei Barbu (30 de ani), un inginer ce activa în domeniul telecomunicaţilor în bandă largă a bătut primele cuie într-o baraca, singura construcţie de pe un teren de 20 de hectare din Valea Măcrişului (judeţul Ialomiţa) pe care avea în plan să crească plante aromatice şi medicinale uscate, pe care să le vândă la vrac. Pornea la drum cu aproximativ 20.000 de euro şi ambiţia că va reuşi să facă un business vânzând la un preţ bun produse de calitate. Totul s-a transformat însă pe parcurs în cosuldelegume.ro, un site unde Barbu îşi vinde legumele şi fructele  produse în Ialomiţa  bucureştenilor preocupaţi de o alimentaţie sănătoasă.

Ajung la break even

Anul trecut s-a alăturat afacerii şi Matei Dumitrescu (30 de ani), un absolvent la ASE implicat şi într-o afacere de localizare, traducere şi consulranţă, astfel că afacerea cosuldelegume.ro a căpătat o altă dimensiune. Anul acesta, cei doi parteneri se pregătesc de break even şi afaceri de 2-300.000 de euro. „Investiţia cea mai mare a fost anul trecut, iar anul acesta probabil vom ajunge la break-even. Este vorba despre câteva sute de mii de euro”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Matei Dumitrescu. Potrivit acestuia, compania a ajuns la un număr de aproximativ 500 de clienţi, majoritatea persoane cu copii, preocupate de alimentaţia sănătoasă,  coşul mediu de cumpărături fiind de 15 euro. De asemenea, în jur de 60% dintre clienţii cosuldelegume.ro cumpără săptămânal. „Încercăm să creştem acest procent (de 60% n.red) prin crearea unui sistem de  abonamente şi oferirea unor avantaje pentru cei ce doresc să cumpere săptămânal un coş predefinit cu produsele pe care le avem la momentul respectiv. Astfel este mult mai uşor din punct de vedere logistic”, mai explică Dumitrescu. Acesta spune că face distribuţie cu propriile maşini şi oameni, pentru a respecta conceptul business-ul „de la fermă, în furculiţă”. În momentul de faţă, producătorul lucrează cu 20-25 zilieri şi 7 persoane angajate permanent. Livrarea o face în Bucureşti şi Ilfov în centre de colectare, după cum le spun ei, adică locaţii de unde se pot aproviziona mai mulţi clienţi, precum grădiniţe, şcoli, birouri etc.

Caută colaboratori

În momentul de faţă, cei doi partenerei plantează legume pe o suprafaţă de 6 hectare, iar pe alte 14 au cereale, „de backup”, după cum spune Dumitrescu.  Acesta estimează pentru anul acesta aproximativ 60.000 de unităţi produse şi speră că îşi vor extinde şi numprul de parteneri. Pentru moment, compania colaborează cu un mic cultivator de cartof, dar vor să producă în acest fel şi alte legume. „Aceasta este prima colaborare de acest fel. Produsele sunt realizate după standardele noastre, ceea ce este relativ simplu. Nu trebuie să aibă decât pământ, apă şi soare. Pe viitor, sper să avem cât mai mulţi astfel de colaboratori”, mai spune Dumitrescu.

Mai ieftin ca „bio de import”, mai scump ca „de seră”

În ceea ce priveşte preţurile practicate, Dumitrescu spune că vinde mai ieftin decât sunt produsele organice de import şi comparabil cu cele industriale (în seră) în extrasezon. Spre exemplu, o legătură de ceapă verde (5 cepe) costă la cosuldelegume 3 lei, în timp ce un kilogram de spanac costă 8 lei. Un kilogram de roşii va costa în luna iunie, când se va putea face cultivarea, 8 lei, iar un coş de legume, care conţine mai multe sortimente pentru două sau mai multe persoane costă de la 50 de lei la 100 de lei. Pentru că legumele nu sunt crescute în solarii, oferta de  pe site diferă în funcţie de sezon.

Îşi extind business-ul

Pe lângă faptul că vor ajunge la punctul în care îşi vor amortiza investiţia, în luna august a acestui an, cei doi parteneri vor lansa şi o nouă gamă de produse, în colaborare  „cu un producător local mare”. ” În urma unei colaborări un mare producător local, vom adăuga în portofoliul nostru produse procesate simple precum ghiveci, zacuscă, murături etc. Vor fi produse co-branded, cu ambele nume pe borcan. De asemenea, fiecare va distribui prin propriile canale”, ne-a mai declarat Dumitrescu. Acesta susţine că ar fi dorit să facă investiţia singur, dar că ar fi rentat doar dacă ar fi vândut în jur de 45.000 de borcane, ceea ce era foarte greu de realizat.

Compania este totodată în aşteptarea autorizaţiilor pentru a da drumul unei investiţii într-o fermă de păsări. „Vrem să intrăm pe piaţă şi cu ouă şi carne.  Pentru început vrem în jur de 2.000 de animale”, mai spune partenerul cosuldelegume.ro. Acesta şi-a gândut deja afacerea la un nivel mult mai mare- targetul fiind de 50.000 de clienţi. ” Cu jumătate de milion de euro şi 2-300 de hectare ne ducem la 50.000 de clienţi. Însă depinde şi de piaţă dacă poate să înghită”, conchide Matei Dumitrescu.

 

 

 

Share

 

 

 

 

 

Sursa: economica.net

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *