Cum arată noua bancnotă de 100 de dolari

Cum arată noua bancnotă de 100 de dolari

Noua bancnotă de 100 de dolari, căreia i s-au adaugat noi elemente de securitate cum ar fi o bandă tridimensională de culoare albastră, va intra în circulaţie din 8 octombrie, potrivit Rezervei Federale (Fed).

Noua bancnotă va fi mai uşor de autentificat de public şi mult mai dificil de replicat. Bancnota este produsă de Biroul de Gravură şi Imprimare şi distribuită în sistemul financiar de către Fed.

Noua bancnotă a fost gândită încă din 2010, însă din cauza unor probleme apărute în procesul de imprimare, lansarea a fost amânată. În luna aprilie existau 1,18 trilioane de dolari în circulaţie, potrivit datelor Fed.

Cu ratele dobânzilor pe termen scurt la un minim istoric, Rezerva Federală americană a căutat să dea un imbold economiei prin achiziţia de obligaţiuni cu noii bani tipăriţi, presând astfel randamentele acestora. În noiembrie 2008, banca centrală americană a anunţat că va cumpăra titluri garantate cu ipoteci şi obligaţiuni în valoare de până la 600 mld. dolari. Programul a fost extins în martie 2009 cu încă 850 mld. dolari şi alte 300 mld. dolari destinate achiziţiei de titluri de trezorerie. Primul episod al aşa numitei relaxări cantitative (Quantitative Easing), ulterior cunoscută sub denumirea de QE1, a fost urmată de încă două runde: QE2 în noiembrie 2010 (600 mld. dolari) şi QE3 în septembrie anul trecut (40 mld. dolari în titluri garantate cu ipoteci şi 45 mld. dolari în titluri de trezorerie în fiecare lună). QE3 va continua până când perspectiva asupra pieţei forţei de muncă se va îmbunătăţi substanţial.  

 

Piaţa forţei de muncă din America s-a îmbunătăţit şi pieţele se aşteaptă acum ca Fed să reducă achiziţiile de obligaţiuni în lunile viitoare. SURSA: Bloomberg, The Economist

 

 

 

 

 

 

 

Share

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *