Comorile fortificate ale Ardealului

Comorile fortificate ale Ardealului

România are nişte comori apreciate mai mult de străini. Bisericile-cetăţi transilvane pot fi vizitate în special în excursii private.

Dacă vă este dor de o incursiune în Evul Mediu, până să ajungeţi în Italia, Franţa sau Spania, puteţi vedea lucruri suprinzătoare chiar la noi în ţară.

România este una dintre puţinele ţări unde se găsesc biserici fortificate care sunt, pe deasupra, destul de bine păstrate. Iată de ce şapte din cele câteva zeci de monumente istorice de acest gen au fost incluse chiar în Patrimoniul UNESCO. Poate că acesta este motivul pentru care bisericile fortificate atrag mai mulţi turişti străini decât români.


Prinţul Charles a poposit la Viscri

Care este specificul acestor monumente săseşti şi secuieşti, presărate în sudul Ardealului? Au fost construite în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, în centrul localităţilor şi în locuri relativ uşor de apărat de atacatori. Astfel, biserica îndeplinea atât un rol religios, cât şi unul militar. Privite în ansamblu, acestea formează unul dintre cele mai dense sisteme de fortificaţii medievale păstrate din Europa.

Cele mai cunoscute şi vizitate sunt cele din Biertan, Prejmer şi Viscri. Această din urmă localitate a devenit cunoscută în întreaga lume, după ce prinţul Charles al Marii Britanii şi-a cumpărat un conac, pe care îl vizitează în fiecare an.


Viscri

Cât costă cazarea

Agenţiile sunt sărace în oferte de circuite pentru aceste cetăţi, în lipsa cererii.

Însă, un calcul se poate face la cerere. Un circuit de cinci zile cu patru nopţi de cazare la unităţi de 3 stele, cu mic dejun, la Sighişoara şi Sibiu, în cadrul căruia se vizitează zece biserici fortificate, împreună cu un ghid, costă de la 190 de euro de persoană, conform agenţiei de turism Triunghi, pentru grupuri de 11 persoane.

Dacă mergeţi pe cont propriu la Biertan, vă puteţi caza la pensiuni cu 70-80 lei /camera dublă, la Cabana Fafanaua Biertan, sau cu 160-210 lei/cameră, la pensiunea Unglerus Biertan. O noapte la Viscri vă poate costa 90 lei/cameră dublă, dacă vă cazaţi la pensiunea Maria.


Prejmer

 

 

 

 

 

Sursa: www.EVZ.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *