Cine sunt miliardarii din industria imobiliara in lume si in tara
Posted by Fastimo on iun. 27, 2013 in Uncategorized | 0 comments
Bula imobiliara care s-a spart odata cu criza a falimentat banci si a pus state pe butuci, saracind sute de milioane de proprietari in Europa, in Statele Unite sau chiar in China. Nu pe toti insa. Sunt cativa prea mari, prea vechi si prea caliti in aceasta afacere pentru a putea fi atinsi de fluctuatiile pietei.
Si in Romania s-au nascut cativa „copii” ai imobiliarelor, care prind radacini, in ciuda dificultatilor unei piete in formare.
Business24 prezinta topul bogatilor din industria imobiliara, pe vreme de pace sau de criza, fie ca au mostenit averi fabuloase pe care le-au inmultit sau ca au cladit imperii de la zero.
Locul 1: Lee Shau Kee
Avere: 15,6 miliarde de euro
Lee Shau Kee ocupa locul 32 in topul miliardarilor Bloomberg. Este al doilea cel mai bogat om de afaceri din Hong Kong si fondatorul Henderson Land Development, un dezvoltator gigant care activeaza in Hong Kong, Kowloon si China.
Omul de afaceri mai detine o companie de servicii financiare si administreaza magazine, hoteluri si o companie de constructii.
Ponturi:
- Spune ca ar da 99% din averea sa pe 30 de ani de viata
- A divortat la inceputul anilor 1980. Spune ca apreciaza caligrafia fostei sale sotii
- A donat trei milioane de euro angajatilor si spitalului unde s-au nascut nepotii sai tripleti
Averea lui Lee se bazeaza, in principal, pe pachetul de 65% din actiunile Henderson Land, companie pe care a fondat-o si pe care o conduce. El mai detine 42% din actiunile Hong Kong & China Gas, principalul distribuitor de gaze din Hong Kong si din alte peste 20 de orase din China.
Lee mai detine actiuni si la alte companii, precum Henderson Investment, Hong Kong Ferry, Miramar Hotel, Towngas China, Intime Department Stores, Bank of East Asia si Sun Hung Kai Properties. Actiunile sunt administrate de mai multe companii inregistrate in Hong Kong, dar si in offshore-uri precum Insulele Virgine, Cayman si Panama. Incepand din 1998, Lee a incasat cinci miliarde de euro doar din dividende.
Locul 2: Donald Bren
Avere: 10,2 miliarde de euro
Donald Bren este presedintele si unicul actionar al companiei Irvine, cel mai mare proprietar si dezvoltator imobiliar din Orange County, California. Omul de afaceri a strans o avere impresionanta, chiar si fara sustinerea familiei: 10,2 miliarde de euro din afaceri imobiliare. „Portofoliul” sau include 900 de hectare de teren, cu 116 cartiere rezidentiale, circa 500 de cladiri de birouri, spatii industriale, 40 de centre comerciale, trei hoteluri, terenuri golf, majoritatea in sudul Californiei.
Ponturi:
- A cumparat prima proprietate in afara statului California in 2010: Hyatt Center in Chicago
- Un hot de identitate i-a furat un cec de un milion de euro, ce reprezenta suma care ii revenea din regularizarea taxelor pe anul 2010
- Si-a construit prima casa in Newport Beach, in 1958, cu ajutorul unui imprumut de 8000 de euro
Majoritatea proprietatilor sunt concentrate in Orange County, San Diego, Los Angeles, Silicon Valley si San Francisco Bay Area. Sectorul rezidential include circa 45.000 de case de inchiriat, cu o valoare de piata estimata la cinci miliarde de euro. Cladirile de birouri se intind pe circa 300 de hectare si valoreaza 3,4 miliarde de euro.
Veniturile anuale din chirii ar putea depasi 537 de milioane de euro in acest an. De asemenea, Bren ar detine peste 575 de milioane de euro cash sau investiti in alte tipuri de active. Compania Irvine dispune de o linie de finantare de 1,4 miliarde de euro.
Locul 3: Gerald Grosvenor
Avere: 9,6 miliarde de euro
Gerald Grosvenor, cel mai bogat cetatean al Marii Britanii, a facut avere din terenurile pe care familia sa le detine in centrul Londrei inca din anul 1677, dar si cu ajutorul proprietatilor din strainatate.
Ponturi:
- Gerald Grosvenor se semneaza „Westminster”, dupa titlul sau de duce;
- Sotia sa, Natalia, este una dintre cele trei nase ale printului William;
- Titlul de duce a fost mostenit de la unchiul sau care nu a avut urmasi de sex masculin
Familia ducelui detine peste 120 de hectare de teren in vestul Londrei, dar si cinci mosii in zona rurala a Marii Britanii, in Scotia si Spania. Aceste proprietati sunt administrate prin intermediul mai multor companii, precum Grosvenor Group sau Wheatsheaf Investments, care la randul ei, detine Realty Insurances, cea mai mare ferma de bivoli de Marea Britanie si o laptarie.
Familia a castigat, incepand din 1998, circa 153 de milioane de euro doar din dividendele primite de la Grosvenor Group, averea ridicandu-se, in total, la 9,6 miliarde de euro.
La o scara mult mai mica, industria imobiliara incepe sa nasca bogati si in Romania. Business24 iti prezinta romanii cu cel mai mare succes in aceasta afacere, potrivit topului Capital:
Locul 1: Ion Tiriac
Avere: 850-900 de milioane de euro
Ion Tiriac este „reteta succesului” in carne si oase. A excelat in tenis, apoi a excelat in afaceri si este respectat de toata lumea. Criza financiara la pus totusi la incercare pe fostul tenisman. Afacerile Tiriac Auto au suferit pe fondul problemelor din piata, insa Tiriac Leasing inca face fata, cu venituri de 59 de milioane de euro in 2011.
In domeniul imobiliar, compania care detine complexul Stejarii din nordul Capitalei a incheiat 2011 cu pierderi de doua milioane de euro. Desi complexul de lux isi asteapta in continuare chiriasii si cumparatorii, nu se poate vorbi inca de o devalorizare, in conditiile in care oferta se adreseaza oamenilor foarte bogati. Pe segmentul comercial, Tiriac Holding are mai mult succes. A vandut anul trecut 314,2 mp pe Calea Mosilor unei firme cipriote. Este vorba despre fosta reprezentanta auto pentru Toyota, Mazda si Ford, care devine reprezentanta pentru Hyundai.
Locul 2: Puiu Popoviciu
Avere: 350-380 de milioane de euro
Puiu Popoviciu este un om de afaceri discret, care a ajuns in atentia mass-media, dar si in atentia Parchetului, abia dupa lansarea proiectului Baneasa Shopping Center in 2008.
Impresionant la acea vreme, complexul comercial si-a pastrat faima: desi este situat la iesirea din oras, chiriile sunt comparabile cu cele din Unirea Shopping Center, variind intre 110 si 120 de euro/mp, pentru spatiile mici.
Locul 3: Iulian Dascalu
Avere: 350-370 de milioane de euro
Iulian Dascalu este cel mai mare proprietar de centre comerciale din Romania, pe care le administreaza prin intermediul companiei Iulius Grup. A construit primul mall din provincie acum 12 ani si nu regreta ca a adus acest concept, de care s-a indragostit in California. Inainte de a se pune pe construit, a vizitat 30 de centre comerciale din strainatate, pentru a studia cum functioneaza si care este impactul asupra pietei.
In ciuda dificultatilor financiare cu care se confrunta companiile si a falimentelor rasunatoare din sectorul centrelor comerciale, Dascalu a inaugurat anul trecut, in inima Iasiului, proiectul Palas Mall. Ansamblul mixt de tip lifestyle center a presupus investitii de 265 de milioane de euro si cuprinde o zona comerciala (65.500 mp) cu mall si o strada de shopping, spatii de birouri, hoteluri, parcare subterana si un parc cu o suprafata de cinci hectare.
Ansamblul a avut in primul an de functionare o cifra de afaceri de 16 milioane euro, in conditiile in care 97% din zona de retail este ocupata si 85% in cazul celei de birouri. Pentru 2013, Dascalu estimeaza o cifra de afaceri de 13,4 milioane de euro pe retail si 3,757 milioane de euro pe office.