Ce chirii se practică pe litoralul românesc

Ce chirii se practică pe litoralul românesc

În majoritatea zonelor ţării, începutul sezonului estival reprezintă, în mod tradiţional, o perioadă de scădere vizibilă a activităţii pe piaţa chiriilor. Pe litoral însă, venirea verii este sinonimă cu o tendinţă de creştere a preţurilor practicate pe acest segment, pe baza cererii crescute venite din partea turiştilor.

Chiriile din Constanţa sunt anul acesta considerabil mai ridicate comparativ cu 2012. Cea mai mare diferenţă se observă pe segmentul apartamentelor cu două camere (+27%) – cele mai căutate pentru închirieri -, urmate de garsoniere (+12%) şi apartamentele cu trei camere (+9,4%).

La începutul lunii iunie, chiar în prag de sezon estival, pentru o garsonieră dintr-o zonă bună  a Constanţei, proprietarii cereau o chirie medie de 217 euro, potrivit ofertelor listate pe imobiliare.ro. Această valoare este cu aproximativ 12% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut. În momentul de faţă, cele mai ieftine garsoniere scoase la închiriere în oraşul de la malul mării costă 150 de euro pe lună. Spre exemplu, cu această sumă poate fi închiriată o garsonieră de 25 mp, situată la etajul doi din trei al unei vile din zona Dacia. În schimb, cu 170 de euro pe lună poate fi închiriată o locuinţă de 21 mp, din zona Energia. Pe de altă parte, 180 de euro este chiria solicitată pentru o garsonieră confort 1 de 35 mp, complet mobilată şi utilată, amplasată într-un bloc nou din zona Tomis Mall.

Oferte 2 camerePe segmentul apartamentelor cu două camere, presiunea cererii este suficient de mare, astfel încât chiriile practicate anul acesta de către proprietari să fie simţitor mai ridicate decât în 2012, depăşind 300 de euro. Spre comparaţie, în perioada similară a anului trecut, suma solicitată era, în medie, de 252 de euro pe lună. Cele mai ieftine apartamente cu două camere scoase la închiriere sunt situate în zona Dacia, preţurile pornind de la 180 de euro pe lună pentru o suprafaţă de 52 mp. De cele mai multe ori, la acest preţ vorbim de locuinţe nemobilate. Cu 200 de euro, poate fi închiriat un apartament de 50 mp din zona Gării.

200 de euro, suficienţi pentru 3 camere, confort 2

Chiriile solicitate pentru apartamentele cu trei camere din Constanţa sunt anul acesta cu circa 9% mai ridicate faţă de 2012, depăşind 350 de euro/lună. Cu toate acestea, cele mai mici preţuri pe acest segment pornesc de la 200 de euro. Acesta este şi cazul unui apartament cu trei camere, confort 2, cu o suprafaţă utilă de 48 de metri pătraţi, din zona Tomis III. Locuinţa este complet mobilată şi utilată. În zona ICIL, pentru un apartament de 68 mp, se solicită o chirie de 250 de euro pe lună, în timp ce o unitate locativă cu o suprafaţă utilă de 77 mp poate fi închiriată, în zona Trocadero, cu 270 de euro pe lună.

Apartamente în regim hotelier

Pentru perioade mai scurte în timpul sezonului estival, ofertele de închiriere în regim hotelier pot reprezenta o soluţie. Un apartament cu două camere situat în zona Satului de Vacanţă poate fi ocupat cu 130 de lei pe noapte. Locuinţa are o suprafaţă utilă de 40 de metri pătraţi şi este complet mobilată şi utilată. Tot o locuinţă cu două camere, dar cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi utili, situată în zona City Mall, poate fi închiriată cu 150 de lei pe noapte. Pe de altă parte, un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă utilă de 74 de metri pătraţi, poate fi închiriat cu 250 de lei pe noapte. Locuinţa este complet mobilată şi utilată, are vedere la mare şi este situată în zona Cazinoului din Constanţa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *