Cat de mult ar avea de suferit turismul fara fonduri europene?

Cat de mult ar avea de suferit turismul fara fonduri europene?

Romania risca sa ramana fara fonduri europene din 2013, dupa ce Comisia Europeana a anuntat verificarea a patru programe si a dat un avertisment dur tarii. Ce are de pierdut turismul din Romania daca ramanem fara banii de la UE?

Programul Operational Regional (POR), gestionat de Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale, se afla pe lista celor patru programe pentru care Comisia Europeana a cerut un audit.

O posibila sistare a fondurilor europene prin POR ar afecta turismul din Romania. Daca unele sectiuni, cum este promovarea turistica sau programele de training pentru formarea de profesionisti in turism, ar avea de suferit, alte, cum sunt agentiile de turism, nu ar resimti lipsa finantarii.

Industria unitatilor de cazare ar putea fi afectata intr-o oarecare masura de o posibila sistare a banilor europeni, este de parere Traian Badulescu.

„Daca ne referim la industria hoteliera, putem spune ca turismul este destul de dependent de fonduri europene. Sunt destule pensiuni, hoteluri si alte unitati de cazare care si-au facut modernizari pe bani europeni”, a declarat Traian Badulescu, fost purtator de cuvant ANAT pentru Business24.

Un sector din domeniul turismului care ar avea suferit din cauza unei sistari a finantarii europene este promovarea si invatamantul, a precizat Badulescu.

„Pe de alta parte, institutiile de turism si invatamantul turistic, trainingul, formarea profesionisilor in turism depind foarte mult de fondurile europene. Promovarea turistica este, de asemenea, dependenta de fonduri europene. S-a facut promovarea unor regiuni ale tari pe bani europeni, ar pierde mult asociatiile de promovare turistica pe diverse regiuni”, a adaugat Traian Badulescu.

Potrivit lui Badulescu, agentiile de turism sunt cel mai putin afectate in situatia in care Romania ar ramane fara bani europeni.

Reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE ca au constatat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si administratia e „paralizata” in actualul context national.

Cu toate acestea, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, nu crede ca se poate discuta despre suspendarea Programului Operational Regional (POR) si sustine ca toate carentele identificate de autoritatile Comisiei Europene se refera la activitatea din perioada 2010-aprilie 2012.

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *