Cât costă produsele din magazine „la poarta fabricii”

Cât costă produsele din magazine „la poarta fabricii”

De la poarta fabricii până pe raftul magazinelor, produsele alimentare se scumpesc cu până la 50%, ca urmare a costurilor de transport, ambalare, marketing, dar şi al adaosurilor comerciale. Există însă şi cazuri în care este mai ieftin să cumperi din magazin.

Costuri de procesare, de transport, de ambalare, de marketing şi publicitate, dar mai ales adaosuri comerciale. Toate acestea se resimt într-o mare măsură în preţul final pe care consumatorii îl plătesc pentru produsele alimentare cumpărate din magazine. La poarta fabricii, acelaşi produs costă cu până la 50% mai puţin. Sunt însă şi excepţii. Cei care cumpăra la pachete XXL din marile lanţuri de magazine au şansa să dea chiar mai puţin decât la poarta fabricii.

Economica.net vă spune cu ce preţuri medii se poate cumpăra de la poarta fabricii, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică.

Din datele INS, un ou costă la poarta fermei, în medie, 0,58 de lei, în timp ce în magazine poate fi achiziţionat cu preţuri de până la 0,7 lei bucata. Există însă şi opţiuni mult mai convenabile. În cazul în care se cumpără la cofraje de 30 de ouă şi nu se ţine cont de brand, preţul la raft scade simţitor, până spre 0,3 lei pentru un ou.

Un kilogram de brânză telemea din lapte de vacă costă în medie la poarta fabricii 15,22 lei. În magazine, un kilogram de brânză costă în funcţie de magazin şi brand între aproape 19 lei şi peste 23 de lei kilogramul.

Brânza telemea din lapte de oaie pleacă de la poarta fabricii cu 19,87 de lei kilogramul şi ajunge pe rafturi cu preţuri cuprinse între 20 de lei şi peste 42 de lei.

În ceea ce priveşte preţul la fructe, datele INS indică un cost mediu la poarta fermei de 2,72 de lei kilogramul de mere, iar dintre legume, kilogramul de morcovi costă 2,24 de lei, ceapa uscadă pleacă cu 2,05 lei, iar usturoiul uscat 11,7 lei kilogramul. În marile lanţuri de magazine, un kilogram de mere ajunge la 3-6 lei, iar unul de usturoi în jur de 160 de lei kilogramul.

 

 

 


Share
 

 

 

Sursa: economica.net

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *