Bucurestiul, pe locul 4 intr-un top al celor mai ieftine orase din lume
Postat de Fastimo in iun. 21, 2013 in Uncategorized | 0 comentarii
Viata in Bucuresti este printre cele mai accesibile din lume, potrivit unui top international al celor mai ieftine orase pentru expati. Capitala Romaniei este surclasata de orase din Orientul Indepartat, Africa sau America Centrala.
Analiza, realizata de xpatulator, ia in considerare capitalele tuturor tarilor din lume, prin calculul unui cos al preturilor cu 13 bunuri si servicii. Bucurestiul a obtinut un punctaj de 764 din 780, fiind surclasat de capitalele tarilor Bhutan, Tunisia sau Nicaragua, potrivit datelor statistice din luna aprilie.
Realizatorii topului remarca pretul foarte scazut al alcoolului si tutunului din tara noastra, categorie ce a obtinut 758 de puncte, doar 21 de orase analizate comercializand aceste produse la preturi mai mici.
Pretul hainelor insa este unul mediu la nivelul topului, obtinand 370 de puncte. Exista 409 orase care practica preturi mai mici pentru articole vestimentare.
Costurile pentru telecomunicatii sunt foarte scazute in comparatie cu alte orase din lume, obtinand 733 de puncte. Foarte ieftin in Romania mai este mobilierul, doar sase orase practicand preturi mai mici. Recorduri mai inregistram si pentru produsele alimentare sau pentru serviciile de sanatate.
1. Thiumphu din Bhutan, cel mai ieftin oras din lume
Economia Bhutanului se bazeaza pe agricultura (80% din populatie isi castiga existenta din munca pamantului sau cresterea animalelor), turism si productie de hidroenergie, pe care o exporta in India.
Thiumphu este capitala Bhutanului si a obtinut, in cadrul topului, un 779 de puncte din 780. Totusi, pretul tigarilor si alcoolului este ridicat in comparatie cu celelalte tari ale lumii, obtinand un punctaj de 291. In rest, costul hainelor, telecomunicatiilor, educatiei, alimentelor, transportului etc este foarte scazut.
2. Tunis, capitala Tunisiei
Tunis a obtinut 774 de puncte din 780. Preturile pentru alcool si tutun, educatie, alimente, sanatate sau transport sunt foarte scazute, insa imbracamintea si telecomunicatiile inregistreaza un nivel al preturilor mediu la nivelul celorlalte orase.
3. Managua, capitala Republicii Nicaragua
Economia din Nicaragua a facut progrese semnificative datorita stabilitatii de care s-a bucurat in ultimii ani. Desi se bazeaza mai ales pe agricultura, alte sectoare importante ale economiei sunt constructiile, mineritul, pescuitul si comertul. Moneda oficiala este cordoba.
Capitala Managua reprezinta cel mai important centru industrial al tarii, dar si de comert pentru produse de baza precum cafeaua sau bumbacul.
In timp ce costurile pentru alimente, educatie, sanatate sau achizitii imobiliare sunt foarte scazute, telecomunicatiile, mobilierul sau activitatile recreative inregistreaza un punctaj mediu.
Sursa: business24.ro