Bine de ştiut dacă vreţi să mergeţi să lucraţi în altă ţară UE
Postat de Fastimo in dec. 31, 2012 in Uncategorized | 0 comentarii
Cei care vor să profeseze în altă ţară în acelaşi domeniu ca în ţara de origine trebuie să se asigure că profesia respectivă este reglementată acolo şi de cele mai multe ori, să obţină recunoaşterea calificărilor şi a experienţei profesionale, conform legislaţiei europene.
Pentru a presta servicii temporar în altă ţară, aţi putea fi nevoit să trimiteţi o declaraţie în avans. În cazul în care exercitaţi o profesie reglementată, cu impact asupra siguranţei şi sănătăţii publice, autorităţile v-ar putea verifica mai întâi calificările, se arată pe site-ul europe.eu, la secţiunea „Muncă”.
Pentru a afla care sunt aceste profesii şi ce ţări şi autorităţi le reglementează puteţi consulta baza de date a UE. De exemplu, dacă doriţi să lucraţi ca patiser în Germania, faceţi clic pe „Bäcker (DE)”. Pentru a utiliza baza de date, trebuie să cunoaşteţi denumirea profesiei în limba ţării care vă interesează.
Mai există posibilitatea ca profesia dumneavoastră să nu figureze pe lista profesiilor reglementate, dar să fie considerată parte a unei astfel de profesii.
În termen de 1 lună de la depunerea cererii de recunoaştere a calificărilor, autorităţile trebuie să confirme primirea cererii şi să vă solicite documentele necesare. Apoi, trebuie să ia o decizie în termen de 4 luni de la data depunerii dosarului complet. Dacă decizia este negativă, autorităţile trebuie să explice motivele respingerii. În cazul în care termenul-limită a fost depăşit, vă puteţi adresa justiţiei.
În unele ţări, anumite profesii sunt reglementate de o asociaţie sau organizaţie. Dacă acesta este şi cazul ţării în care doriţi să lucraţi, nu veţi putea utiliza titlul profesional respectiv decât în momentul în care deveniţi membru.
Sursa: ro.wikipedia.org