Banii europeni ar putea ajunge la beneficiari prin banci, direct de la Comisia Europeana

Banii europeni ar putea ajunge la beneficiari prin banci, direct de la Comisia Europeana

Ministrul Eugen Teodorovici a discutat cu premierul Victor Ponta implementarea unui sistem de virare a banilor europeni prin banca, de la Comisia Europeana pana la companiile care contracteaza lucrarile finantate din fondurile comunitare.

Ministrul Fondurilor Europene a spus ca i-a prezentat premierului Victor Ponta o propunere pentru simplificarea sistemului prin care banii ajung de la Comisie la beneficiari si ulterior la companiile care executa lucrarile.

Acest sistem este o varianta imbunatatita a celui folosit la ora actuala de Polonia, a explicat Teodorovici, la Gandul Live, potrivit Mediafax.

Exemplul polonez

„Polonia foloseste astazi un sistem bancar pentru a transfera banii catre beneficiari, dar se opreste la nivelul de beneficiari. Nu merge mai departe catre contractori. Solutia pe care am propus-o, pe care am discutat-o cu primul ministru si pe care vrem sa o implementam este de a folosi, la fel, o banca sau un grup de banci prin care banii europeni sa fie transferati, si partea de cofinantare aferenta, transferati direct contractorului.

In momentul in care un bon de plata din sistem de undeva s-a dat catre aceasta banca, banca respectiva are o zi, maxim doua sa spunem, pentru a transfera banii direct in contul contractorului respectiv, fie ca e de lucrari, de servicii, de orice fel de contract”, a spus ministrul.

In prezent, procedura implica transferul banilor de la Comisie catre Ministerul de Finante, care trimite la fiecare minister in parte, de unde ajung apoi la beneficiari.

 

 

Share

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *