Azi se împlinesc 50 de ani de la deschiderea primului hypermarket

Azi se împlinesc 50 de ani de la deschiderea primului hypermarket

La 15 iunie 1963, în oraşul Sainte-Geneviève-des-Bois din apropiere de Paris, Carrefour deschidea magazinul care urma să revoluţioneze comerţul. Socotit primul hypermarket din lume, magazinul avea o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi. Ceva nemaivăzut la acea dată, dar suprafaţa unui supermarket din zielele noastre. Magazinul avea o parcare cu 450 de locuri iar ca imagine, pe lângă cărucioarele cu role şi benzinăria, nu oferea ceva extraordinar: era în plin câmp la marginea oraşului şi avea şi storuri metalice care se coborau noaptea, la închidere.

Totuşi, magazinul a avut un success nebun. Înăuntru erau oferite nu mai puţin de 5.000 de produse, de la legume şi fructe până la textile şi electrocasnice, un lucru nemaivăzut la acea vreme. Preţurile erau cu 15%-20% mai mici decât la orice alt magazine, şi era deschis în fiecare zi până la ora 22.00

Doar în sâmbăta deschiderii, magazinul a avut 5.000 de vizitatori. Au fost şi clienţi care au venit de la o distanţă de 30-40 km, pentru a-şi face cumpărăturile aici.

„Vindeam orice. Cum puneam ceva la raft, orice, dispărea” îşi aminteşte Anne-Marie Rousseau, fostă contabilă a magazinului. Ajungeau să închidă porţile şi de câteva ori pe zi, pentru a putea face re-aprovizionarea. „După 15 zile de la deschidere, a trebuit să facem noi angajări”, spune şi Jérôme Peyrou, actual director al magazinului de la Sainte-Geneviève-des-Bois.

Mai mult decât orice, francezii descopereau un nou mod de a face cumpărăturile. Era ca un fel de sărbătoare. „Se lăsau impresionaţi de ce vedeau la raft, erau fascinaţi pentru că descopereau produse despre care nu ştiau nimic înainte” mărturiseşte Jean-Marc Villermet, autor al cărţii „Naşterea hypermarketului”.

Oamenii se aşteptau ca minunea să nu dureze mult. Cifrele de vânzări din primele zile erau enorme, francezii lăsau aici de trei ori mai mulţi bani decât la o vizită într-un supermarket tradiţional. Curiozitatea era maximă iar clienţii spuneau că, la cât de mici sunt preţutrile, magazinul nu putea avea viaţă lungă.

A avut, însă. Azi sunt în Franţa peste 1.900 de hypermarketuri, cu o cifră de afaceri cumulată de 100 de miliarde de euro în fiecare an, iar Carrefour, în ciuda perioadei mai dificile prin care trece, este al doilea retailer al lumii. Istoricii francezi spun că apariţia acestui nou sistem de vânzare cu tot ce a adus el nou (discount, self-service, totul sub un singur acoperis) a însemnat o viaţă mai bună pentru consumatorul francez, dat fiind că adaosurile practicare de micii comerciuanţi tradiţionali erau imense.
A existat însă şi un revers medaliei. Micul comerţ a fost ucis. Toate cele 162 de mici magazine alimentare din oraş au tras obloanele, ceea ce pentru micul oraş a purtat chiar şi un nume: „carrefourită”.


Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: economica.net

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *